Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum se va desfășura învățământul pe timp de pandemie: Ordinul Ministerului Educației

© REUTERS / KAI PFAFFENBACHElevi în măști de protecție la școală
Elevi în măști de protecție la școală - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a emis un ordin privind desfășurarea învățământului în condiții de pandemie în anul de studii 2020-2021.

CHIȘINĂU, 20 aug - Sputnik. În acest an marcat de pandemia COVID-19 a fost nevoie de aprobarea unor reglementări speciale în organizarea procesului de învățământ. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a emis un ordin care stabilește condițiile în care se va desfășura noul an școlar. 

Учитель гимназии перед началом обязательного итогового сочинения по литературе - Sputnik Moldova
Societate
Școlile suprasolicitate nu vor putea asigura prezența fizică a elevilor la ore: Detalii

Potrivit documentului, organele locale de specialitate în domeniul învățământului trebuie să examineze necesitățile de asigurare a condițiilor de igienă în instituțiile de învățământ și să elaboreze un plan de acțiuni pentru îmbunătățirea lor. 

Totodată, vor trebui să asigure comunicarea interinstituțională de la distanță, pentru a asigura condiții de siguranță în contextul pandemiei COVID-19, și să coordoneze modelele de organizare a procesului de învățământ aprobate de către instituțiile de învățământ. 

Direcțiile locale de învățământ vor trebui să asigure dotarea unităților de transport școlar cu dezinfectanți, termometre și măști pentru șofer și să verifice dacă instituțiile de învățământ respectă normele de siguranță sanitar-epidemiologică.

Ce trebuie să facă managerii instituțiilor de învățământ

Conducătorii instituțiilor de învățământ evaluează capacitatea instituțională de desfășurare a activității în condiții de siguranță, inclusiv potențialele riscuri privind accesul elevilor și al angajanților, deplasarea spre și
de la instituție, ținând cont de factorii epidemiologici.

000 - Sputnik Moldova
Societate
Lecții online: Elevii au orar, primesc calificative, iar absențele sunt înregistrate

De asemenea, directorii trebuie să se consulte în mod obligatoriu cu părinții, cadrele didactice și cu elevii în privința modelelor de organizare a procesului de studii. 

În plus, trebuie să stabilească grupurile de elevi și de angajați supuși riscului sporit de infectare și identifică măsurile de minimalizare a acestora.

Managerii trebuie să asigure instituția cu cantități suficiente de apă curată, dezinfectanți la intrarea în școală
și în tot spațiul intern al instituției, precum și mijloacele necesare pentru pentru efectuarea termometriei.

De asemenea, examinează posibilitatea de reamenajare a unor spații din instituția de învățământ, în vederea organizării procesului educațional conform modelului selectat.

Obligațiile profesorilor

Cadrele didactice trebuie să elaboreze un raport cu referire la realizarea curriculei disciplinare pe durata organizării procesului educațional la distanță. 

Profesorii de asemenea trebuie să organizeze procesul educațional cu utilizarea tehnologiilor și
instrumentelor Google pentru Educație, din pachetul G Suite, cu facilitarea predării, învățării, evaluării și interacțiunii participanților la procesul de studiu, inclusiv la distanță și prin Google Classroom, Google Meet, Google Drive, Google Sites, Skype și alte platforme cu acces gratuit, se precizează în ordinul ministerului.

Ei trebuie să monitorizeze permanent starea de sănătate a elevilor și respectarea distanței fizice în timpul orelor, dar și în timpul pauzelor.

Alte aspecte

Ministerul Educației precizează în ordin că decizia cu privire la formele de organizare a activităților dedicate Primului sunet trebuie să fie luată de administrația instituției de învățământ, cu respectarea normelor stabilite de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Organizarea alimentației în instituțiile de învățământ rămâne obligatorie, cu respectarea normelor sanitar-igienice și epidemiologice stabilite de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0