Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Lecții online: Elevii au orar, primesc calificative, iar absențele sunt înregistrate

© Photo : Lilia Țurcan-Ciubotaru000
000 - Sputnik Moldova
Abonare
În era digitală, izolarea la domiciliu nu este un impediment pentru copii ca să învețe de la distanță. Din cauza răspândirii COVID-19, mai multe școli din țară desfășoară lecțiile online, iar elevii, ghidați de profesori, învață toate temele conform planului de sudiu.

CHIȘINĂU, 24 mart - Sputnik. Pandemia provocată de coronavirus a determinat autoritățile să închidă instituțiile de învățământ. Astfel, elevii nu mai au dreptul să frecventeze școlile. Lecțiile online sunt o adevărată salvare, în această perioadă, atât pentru profesori, cât și pentru școlari.

© Photo : Lilia Țurcan-Ciubotaru000
Lecții online: Elevii au orar, primesc calificative, iar absențele sunt înregistrate - Sputnik Moldova
000

Lilia Țurcan-Ciubotaru este mămica Emiliei, o fetiță care învață în clasa a III-a, într-un liceu privat din Capitală. Ea a povestit pentru Sputnik Molodva că, de când s-a închis școala, Emilia a primit de la diriginta clasei chestionare prin poșta electronica a părinților. De luni însă lecțiile sunt desfășurate online. 

Toți cei 14 elevi din clasă sunt obligați să fie contectați la internet, într-un program special, numit zoom.us.

”Părinții au o responsabilitate mare, în această perioadă, pentru că trebuie să asigure toate condițiile ca elevul să fie conectat la timp, la calculator, să funcționeze camera și microfonul, iar semnalul internetului să nu fie întrerupt”, a povestit Lilia Țurcan-Ciubotaru.

Lecțiile durează 30 de minute. În acest timp, profesoara explică tema, iar elevii pot adresa întrebări, dacă nu au înțeles ceva. Părinții primesc orarul lecțiilor din timp. Într-o zi, Emilia poate avea două ore, iar în alta patru lecții. 


Copiii citesc texte, fac exerciții și prezintă tema pentru acasă, iar pentru asta primesc calificative, care vor fi transferate ulterior în agendă.

© Photo : Lilia Țurcan-Ciubotaru000
Lecții online: Elevii au orar, primesc calificative, iar absențele sunt înregistrate - Sputnik Moldova
000

Elevii sunt încântați de modul în care se predau lecțiile, a mai spus Lilia.

 Dascălii au pregătite lecțiile pe desktop, iar elevii văd tot ce este scris pe tabla virtuală. Profesoara Emiliei, Olga Căldare, susține că nu este greu de pregătit lecțiile online, ci mai dificil este să captezi atenția elevilor.

© Photo : Facebook / Olgutssa CaldareOlga Caldare, profesoară la un liceu privat din Capitală
Lecții online: Elevii au orar, primesc calificative, iar absențele sunt înregistrate - Sputnik Moldova
Olga Caldare, profesoară la un liceu privat din Capitală
”Deși îi văd și aud pe toți elevii, este destul de greu să-i coordonez pentru că unii copii nu se concentrează. În general, lecțiile online sunt binevenite, mai ales în perioada de carantină. Ținem cont de absențele elevilor, dar și de felul în care se pregătesc pentru ore”, a menționat profesoara Olga Căldare.

Toate lecțiile sunt arhivate, astfel că administrația instituției de învățământ are posibilitate să verifice în orice moment dacă lecțiile au fost desfășurate, iar absențele înregistrate au fost prezentate corespunzător.

Liceu din Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
Școlile și grădinițele din țară s-au închis: Ce fac părinții ai căror copii stau acasă

Pe Facebook există grupul „Platforme educaționale online pentru cadre didactice”. Aici, se discută despre cum se fac lecțiile online, ce platforme se utilizează, iar profesorii pot primi sfaturi despre cum se utilizează programele de studii.

În prezent, Primăria Chișinău este în proces de elaborare a unei biblioteci online, unde vor fi stocate lecţiile în format digital. Aceste platforme vor permite accesul pentru toți beneficiarii sistemului educaţional din municipiu, cu disponibilitatea ulterioară și pentru elevii din întreaga ţară.
În prezent, Ministerul Educației verifică dacă instituțiile de învățământ din țară sunt asigurate cu calculatoare.
Potrivit unui raport al Biroului Național de Statistică pentru anul 2017, familiile tinere din orașe sunt dotate în proporție de 92% cu computere, iar cele de la sate – 71,5 la sută.

Fluxul de știri
0