Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce soluții pentru criza din agricultură a anunțat grupul parlamentar de lucru

© Sputnik / Mihai CarausAgricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă
Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele grupului parlamentar de lucru pentru redresarea situației în agricultură, Nicolae Ciubuc, a susținut la amiază un briefing în care a anunțat ce soluții au fost identificate pe această platformă și urmează să fie convenite cu Guvernul.

CHIȘINĂU, 19 aug – Sputnik. Una dintre soluțiile principale identificate de grupul parlamentar de lucru pentru redresarea situației în agricultură este reeșalonarea creditelor agricultorilor față de furnizorii de tehnică agricolă.

Протест комбатантов перед зданием парламента Молдовы - Sputnik Moldova
Societate
Ultima oră: Agricultorii protestatari au intrat în Parlament

Ar trebui reeșalonate 200 de milioane de lei în acest caz, pentru o perioadă de 12 luni, a precizat președintele grupului, deputatul Nicolae Ciubuc (PDM), la un briefing.

Cât privește reeșalonarea creditelor față de băncile comerciale, aceasta fiind o revendicare a agricultorilor protestatari, aspectul trebuie reglementat prin lege.

Deputatul a spus că în cadrul discutiilor cu reprezentanții băncilor și instituțiilor nebancare s-a discutat inițierea unui proiect de lege care să prevadă reeșalonarea împrumuturilor agricultorilor.

De asemenea, grupul parlamentar a examinat chestiunea eliberării certificatelor de forță majoră în agricultură - și acest aspect trebuie promovat printr-un proiect de lege.

Alte soluții identificate țin de aspecte fiscale și subvenționarea de către stat a dobânzilor la creditele contractate de producătorii agricoli.

Ion Perju - Sputnik Moldova
Politică
Ce le-a promis Ion Perju agricultorilor protestatari în cadrul dialogului

Nicolae Ciubuc a menționat că, anterior, în urma discuțiilor pe platforma grupului de lucru parlamentar cu reprezentanți ai Guvernului, a fost agreată majorarea de la 1.050 lei până la 1.500 de lei a compensației pentru fiecare hectar de culturi agricole afectate de secetă. Precizăm că agricultorii au cerut ca această compensație să fie majorată până la 3.000 de lei, însă premierul le-a răspuns că statul n-are acum această posibilitate, Bugetul confruntându-se deja cu un deficit mare ca urmare a pandemiei COVID-19.

Reamintim, totodată, că un alt răspuns la revendicările protestatarilor l-a constituit decizia Ministerului Agriculturii de a simplifica procedura de depunere a dosarelor de către agricultorii care au înregistrat pierderi mai mari de 60% și sunt eligibili să beneficieze de compensația pentru diminuarea pagubelor cauzate de seceta din anul curent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0