Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce le-a promis Ion Perju agricultorilor protestatari în cadrul dialogului

© Sputnik / Caraus MihaiIon Perju
Ion Perju - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Agriculturii a decis că va simplifica procedura de depunere a dosarelor de către agricultorii care au înregistrat pierderi mai mari de 60% și sunt eligibili să beneficieze de compensația pentru diminuarea pagubelor cauzate de seceta din anul curent.

CHIȘINĂU, 16 aug – Sputnik. Grupul de lucru constituit ieri pe lângă Ministerul Agriculturii (MADRM), după discuțiile agricultorilor protestatari cu premierul Ion Chicu, s-a întrunit în ședință în seara zilei.

Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă - Sputnik Moldova
Societate
Ion Chicu, după discuția cu protestatarii: Urmează să decidă dacă-și retrag tehnica

„Părțile au ajuns la un consens” în urma ședinței grupului de lucru, potrivit unui comunicat de presă oficial. Discuțiile au vizat procedura de depunere a dosarelor pentru accesarea ajutorului pentru prejudiciile cauzate de secetă și grindină.

Ministrul Agriculturii, Ion Perju, i-a anunțat pe agricultori că va fi simplificată procedura de depunere a dosarelor pentru accesarea compensațiilor oferite de Guvern pentru diminuarea pagubelor cauzate de seceta din anul curent.

„Vom modifica, la următoarea ședință a Guvernului, Regulamentul privind stabilirea modului de acordare a compensațiilor pentru diminuarea consecințelor calamnităților naturale asupra recoltei anului 2020. Astfel, MADRM va simplifica procedura de depunere a dosarelor pentru agenții economici care au înregistrat pierderi mai mari de 60% și sunt eligibili de a beneficia de compensația pentru diminuarea pagubelor cauzate de seceta din anul curent”, a anunțat ministrul Ion Perju.

Ministrul a spus că va fi exclusă necesitatea prezentării de către agricultori a extrasului din Registrul bunurilor imobile sau din Registrul contractelor de arendă. 

În schimb, agricultorii vor trebui să prezinte un certificat ce confirmă suprafața de teren agricol deținută sau prelucrată și cultura cultivată pe aceasta, document ce este eliberat de autoritatea publică locală/primăria în raza căreia producătorul agricol își desfășoară activitatea.

„Sperăm că modificările efectuate vor scurta perioada de pregătire a dosarului, iar mijloacele financiare vor ajunge mai repede la agricultori pentru a demara lucrările agricole de toamnă”, a spus Ion Perju.

Precizăm că, după negocierile de ieri la Guvern și ședința de la Ministerul Agriculturii, agricultorii au anunțat că își vor continua și astăzi acțiunea de protest, la intrarea în Chișinău. Protestatarii spun că doresc „rezultate concrete, nu doar promisiuni”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0