CHIȘINĂU, 17 aug - Sputnik. Premierul a menționat că Guvernul și-a respectat promisiunea și a suplimentat fondul de 200 de milioane de lei destinat compensațiilor pentru agricultorii afectați de seceta din acest an. Acum acesta constituie 300 de milioane de lei. În aceste condiții, statul poate aloca câte 1500 de lei pentru un hectar în cazul culturilor cerealiere de prima grupă. Poziția autorităților rămâne fermă.
„Reprezentanții protestatarilor nu sunt de acord cu 1500 de lei. În acest caz va trebui de revenit la discuții. Actualmente statul nu poate aloca mai mult. Atunci când există o poziție rigidă, cu ultimatum, nu putem să acceptăm o astfel de poziție, pentru că și acești bani au fost redistribuiți de la alte poziții. Noi contăm pe o abordare constructivă. Mai mult decât 300 de milioane pentru prima grupă nu putem aloca. Îndemnăm agricultorii să depună actele pentru a primi compensațiile”, a declarat Ion Chicu.
Reprezentanții Executivului susțin că vor merge în Parlament și cu propunerea de a aplica mecanismul de subvenționare a dobânzilor și pentru creditele mai vechi ale agricultorilor, nu doar pentru cele contractate recent.
De asemenea, în urma discuțiilor de la Ministerul Agriculturii s-a agreat simplificarea regulamentului de acordare a compensațiilor pentru culturile de prima grupă afectate de secetă.
„Astăzi proiectul a fost elaborat, iar miercuri va fi aprobat în Guvern. De asemenea, am agreat ca acele datorii pe care le au agenții economici din agricultură pentru tehnica agricolă livrată prin mecanismul Mecagro să fie reeșalonate pentru 12 luni (...). S-a discutat astăzi la Ministerul Finanțelor de a diminua cota TVA la livrările pentru fertilizanți, vorbim preventiv de 12%. Vrem să fie o cotă unică pentru aceste livrări și pentru producția agricolă. Acest proiect va fi elaborat săptămâna aceasta. Numaidecât vom coordona acest proiect cu FMI”, a mai spus Ion Chicu.
În același timp, premierul susține că va fi elaborat și promovat proiectul privind posibilitatea rambursării TVA-ului pe care agricultorii l-au acumulat în conturi. Acesta va putea fi folosit pentru efectuarea plăților fiscale și plata salariilor.
„Se va face prin depunerea declarațiilor, iar trezoreria va achita acești bani”, a spus oficialul.
Premierul s-a întâlnit astăzi și cu deputații din grupul special creat pentru aplanarea crizei din sectorul agrar.
„Am discutat despre reeșalonarea creditelor pe care le au agricultorii față de instituțiile bancare și non-bancare. S-au discutat două momente importante - primul este de a face o adresare către instituțiile financiare pentru a fi cooperante în eșalonarea acestor credite și sperăm că o să ajungem la o înțelegere. Alt moment este elaborarea unui proiect care ar institui obligativitatea acestei reeșalonări”, a declarat oficialul.
Ion Chicu a subliniat că acest proiect urmează să fie coordonat cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, iar după ce va fi primită aprobarea se va merge în Parlament cu el pentru a fi supus dezbaterilor publice.
Tot astăzi s-a acceptat instituirea moratoriului la controale fiscale până la 31 decembrie 2020 pentru agenții economici.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova