Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deputat PSRM: ”Țara are nevoie de pâine, nu de proteste politice”

© Sputnik / Mihai CarausMiting PAS, 16 august 2020
Miting PAS, 16 august 2020 - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații socialiști Corneliu Furculiță și Radu Mudreac au îndemnat agricultorii să nu să se lase implicați în jocuri politice, ci să-și facă munca. Parlamentarii spun că Guvernul nu-i va lăsa la greu, dar va căuta soluții eficiente pentru toți cei afectați de secetă.

CHIȘINĂU, 17 aug - Sputnik. Liderul fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, susține că Guvernul a luat măsuri fără precedent în istoria Republicii Moldova de a susține agricultorii afectați de intemperiile din acest an, însă pe fundalul necazurilor în care s-au pomenit fermierii, unele forțe politice încearcă să profite de asta și s-și facă PR politic. 

Ion Perju - Sputnik Moldova
Politică
Ce le-a promis Ion Perju agricultorilor protestatari în cadrul dialogului

”În aceste condiții dificile, Guvernul face tot posibilul ca situația agricultorilor să fie ameliorată, să-și poată semăna câmpurile pentru anul viitor, dar sunt forțe politice care vor să profite de urgia care s-a abătut peste agricultori, cu diferite mesaje: unii imploră agricultorii să iasă cu tehnica agricolă în centrul Capitalei ca să facă orașul greu de circulat, să provoace haos și, alături de agricultori, invită deja și alte pături sociale la aceste proteste. Alte forțe au făcut ieri miting și au îndemnat agricultorii să iasă la proteste. Ambele partide au fost la Guvernare. Anul trecut, a fost o situație dificilă când grindina a afectat plantațiile pomicole din nord, iar Guvernul Sandu nu a dat nicio minimă atenție, nici măcar nu s-a deplasat în acea zonă, nu au fost prevăzute subvenții sau vreo restituire a pierderilor. Agricultorilor le spunem să aleagă grâul de neghină și să vadă faptele celor care azi promit multe”, a declarat Corneliu Furculiță.

În același timp, deputatul Radu Mudreac spune că o comisie specială a muncit săptămâna trecută și a identificat soluțiile pentru a susține fermierii afectați. 

Cum a decurs protestul agricultorilor, acolo unde a venit și Andrei Năstase>>>

”În primul rând, ușurarea impozitelor la salarii. Acum s-a decis ca plata TVA să fie utilizată la achitarea salariilor. Agricultorii nu vor scoate banii din buzunar, ci direct din contul TVA vor achita. La fel, a fost decis ca întreprinderile de stat care au dat tehnică în credit să ofere vacanța pentru achitare, ca agricultorii să nu achite dobânda și penalitățile. De asemenea, băncile comerciale să acorde vacanțe la credite. AIPA va achita dobânzile la credite la băncile comerciale. E un an greu și cu pandemie, dar s-au identificate 300 de milioane de lei pentru fermieri. Este foarte important ca agricultorii care au luat terenurile în arendă de la țărani să poată să-și țină obligațiunea față de ei, să poată să dea cota care le revine. Și doi - pregătirea terenului pentru anul 2021”, a menționat Radu Mudreac.

În context, agricultorii au fost îndemnați să meargă acasă și să aștepte soluțiile pentru că autoritățile muncesc în acest sens. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0