Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mai multe proteste astăzi la Chișinău: Ce va urma

© Sputnik / Anatolii KiriakAgricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă
Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă - Sputnik Moldova
Abonare
După negocierile de ieri la Guvern, urmate de o ședință la Ministerul Agriculturii cu reprezentanții agricultorilor, fermierii au decis că își vor continua și duminică acțiunea de protest la intrarea în Capitală.

CHIȘINĂU, 16 aug – Sputnik. După o rundă de negocieri de aproape trei ore cu premierul Ion Chicu, reprezentanții agricultorilor protestatari au reușit să obțină mai multe promisiuni din partea autorităților. Totuși, după cum a menționat și anterior șeful Guvernului, nu toate revendicările fermierilor pot fi satisfăcute.

Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă - Sputnik Moldova
Societate
Ion Chicu, după discuția cu protestatarii: Urmează să decidă dacă-și retrag tehnica

Este vorba în primul rând de subvenția de 3000 de lei pentru fiecare hectar afectat, cerută de aceștia. Propunerea lui Chucu a fost de o compensație de 1500 de lei. Luni, 17 august, reprezentanți ai agricultorilor protestatari urmează să se întâlnească cu autoritățile, la Ministerul Finanțelor,  pentru a discuta despre facilitățile fiscale.

Negocierile la Guvern – consens sau eșec?

Acestea și alte rezultate ale discuțiilor au fost aduse la cunoștința protestatarilor aflați cu tehnica agricolă la intrarea în Capitală. Și dacă unii le-au perceput ca pe niște pași de bun augur, alții au declarat că este vorba doar de promisiuni și că vor acțiuni concrete.

Chiar dacă premierul a declarat după discuțiile cu agricultorii că a ajuns la un consens cu aceștia și că s-a ajuns la un numitor comun asupra mai multor ”acțiuni ce pot fi întreprinse pentru susținerea agricultorilor”, mai mulți fermieri protestatari au fost de altă părere, afirmând că guvernanţii ar trebuie să se implice mai mult în soluționarea problemelor lor și că nu vor renunța la proteste până când nu le vor fi realizate toate revendicările.

„Nu suntem mulţumiţi deloc. Nimic nu s-a rezolvat, nu s-a luat nicio decizie. Mâine continuăm protestul”, a declarat ieri unul dintre protestatari.

Astfel, ei își vor continua astăzi acțiunea de protest în zona Gării de Sud, cu începere de la ora 10:00. Nu se știe deocamdată dacă aceștia vor încerca să blocheze iarăși drumurile.

PPDA intenționează că participe la protestul agricultorilor

Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă - Sputnik Moldova
Societate
Decizia agricultorilor în urma negocierilor: „Nu cedăm, continuăm protestele”
De menționat că astăzi acestora ar putea să li se alăture formațiunea politică condusă de Andrei Năstase. După negocierile la Guvern, cu participarea deputaților din grupul de lucru, reprezentantul PPDA Alexandru Slusari a declarant se vor alătura fermierilor protestatari aflați la Gara de Sud, ”în calitate de cetățeni, fără lozinci și speculații politice”.

El a menționat că vor veni cu apă, alimente pentru protestatari, ”chiar și bani pentru motorină”.

”Fermierii nu vor pleca de aici până când toate promisiunile pe care le-am obținut azi cu mult greu de la guvernare vor fi îndeplinite”, a mai spus Slusari.

Amintim că prim-ministrul Ion Chicu a declarat anterior că în spatele agricultorilor protestatari ar sta un reprezentant al Platformei DA. Lucru negat vehement de același Alexandru Slusari, care a menționat că printre protestatari se află oameni din mai multe partide și a învinuit de inactivitate guvernarea, ceea ce a și dus la declanșarea protestelor.

Și agricultorii participanți la protest au negat că vreun partid politic ar sta în spatele acțiunilor lor, accentuând că acestea sunt apolitice.

PAS organizează propria acțiune de protest

Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă - Sputnik Moldova
Protestele agricultorilor și protestele PAS – Care este miza
O altă acțiune de protest este organizată astăzi de PAS-ul Maiei Sandu. Aceasta se va desfășura cu începere de la ora 11:00, în scuarul Teatrului de Operă și Balet.
Motivul protestului este, potrivit liderului formațiunii, faptul că ”guvernarea ignoră durerile oamenilor”. Ea i-a chemat să participe la acțiune pe cei ”care vor să-și apere drepturile și să ceară de la această guvernare responsabilitate și respect față de nevoile și durerile poporului”.

Rămâne de văzut deci cum se vor derula protestele de astăzi și în ce măsură va încerca opoziția parlamentară să folosească în propriul interes politic protestele declanșate de agricultori.

Președintele țării, Igor Dodon, a declarat în cadrul ultimei emisiuni ”președintele răspunde” că opoziția organizează protestele pentru a destabiliza situația înainte de alegerile prezidențiale, scopul fiind debarcarea actualului guvern.

Ar mai fi de amintit că ieri Comisia Electorală Centrală a stabilit că  perioada electorală pentru alegerile prezidențiale va începe pe 25 august.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0