CHIȘINĂU, 15 aug - Sputnik. Discuţiile au început sâmbătă, la ora 12:00, şi au durat aproximativ trei ore. La finalul acestora, agricultorii protestatari au declarat că negocierile au fost destul de complicate, iar premierul s-a lăsat cu greu convins să accepte toate revendicările.
„Revendicarea noastră cea mai importantă, cei 3000 de lei pentru un hectar – încă nu am ajuns la un numitor comun. Noi aşteptăm. Domnul prim-ministru poate să se mai gândească cum pot jongla cu bugetul sau cum poate găsi resurse financiare, fiindcă situaţia în agricultură este dramatică. Dacă nu intervenim acum masiv, o să avem probleme mari la nivel macroeconomic în ceea ce ţine de ramura agricolă”, afirmă Andrei Dânga, unul dintre membrii grupului de negociatori din partea agricultorilor.
Ce spine Ion Chicu despre discuțiile cu agricultorii
La rândul său, premierul Ion Chicu, susţine că au fost agreaţi următorii paşi în ceea ce priveşte reeşalonarea datoriilor pe care le au agricultorii faţă de instituţiile financiare, precum şi simplificarea Regulamentului cu privire la subvenţionare.
„Am discutat despre utilizarea sumelor TVA acumulate de agricultori, despre reeșalonarea creditelor și a datoriilor pe 12 luni față de instituțiile statului pentru livrarea tehnicii – este vorba de aproape 200 milioane lei. Vrem ca Legea cu privire la principiile subvenționării să fie cât mai eficientă. Am găsit numitor comun pe toate aceste subiectele”, susţine Ion Chicu.
Astăzi a fost decisă şi crearea a două grupuri de lucru, unul împreună cu Ministerul Finanţelor, iar altul - cu Ministerul Agriculturii. Prima şedinţa a avut loc chiar astăzi, la ora 17.00. Potrivit agricultorilor, guvernanţii insistă pe suma de 1.500 de lei drept compensaţie pentru fiecare hectar afectat, ceea ce înseamnă jumătate din cât au solicitat fermierii.
Următoarea întrevedere urmează să aibă loc luni, pe data de 17 august, la Ministerul Finanţelor.
Agricultorii, mai puțin mulțumiți de rezultate
După finalizarea negocierilor de astăzi, reprezentanții agricultorilor au mers la ceilalți protestatari, aflați a doua zi consecutiv cu tehnica agricolă pe şoseaua Hânceşti. Nu toţi însă, au fost mulţumiţi de rezultatul negocierilor.
„S-au spus nişte lucruri fără a fi fixate pe o hârtie. Discuţiile încă nu înseamnă nimic. Vrem să vedem practica pusă în funcţie ”, ne-a declarat un fermier din raionul Ştefan Vodă.
Primele declarații după negocierile agricultorilor protestatari cu Guvernul>>>
„Noi am declarat că nu plecăm de aici. Deocamdată au fost doar nişte discuţii, doar asigurări. Noi vom pleca doar când vor fi implementate aceste promisiuni”, afirmă un alt agricultor.
Protestele vor continua și duminică
Un alt grup de fermieri a reacţionat mai dur la anunțarea rezultatelor negocierilor. Oamenii refuză categoric să părăsească zona şi afirmă că guvernanţii ar trebuie să se implice mai mult în soluționarea problemelor lor.
„Nu suntem mulţumiţi deloc. Nimic nu s-a rezolvat, nu s-a luat nicio decizie. Mâine continuăm protestul”.
Astfel, agricultorii au anunţat că duminică vor continua acţiunile de protest şi au îndemnat cetăţenii să li se alături.
Mâine acestora ar putea să li se alăture formațiunea politică condusă de Andrei Năstase. După negocierile la Guvern, cu participarea deputaților din grupul de lucru, reprezentantul PPDA Alexandru Slusari a declarant se vor alătura fermierilor protestatari aflați la Gara de Sud, ”în calitate de cetățeni, fără lozinci și speculații politice”.
Tot mâine, în scuarul Teatrului de Operă și Balet, este anunțată acțiunea de protest organizată de PAS-ul Maiei Sandu.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova