Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ion Chicu, după discuția cu protestatarii: Urmează să decidă dacă-și retrag tehnica

© Sputnik / Mihai CarausAgricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă
Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi Ion Chicu a propus o compensație de 1.500 de lei pentru fiecare hectar afectat. Luni, reprezentanți ai agricultorilor protestatari se vor întâlni cu autoritățile, pentru a discuta despre facilitățile fiscale.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Agricultorii protestatari vor decide după discuția cu premierul Ion Chicu și promisiunile care le-au fost făcute și dacă vor mai bloca drumurile.

Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă - Sputnik Moldova
Societate
Primele declarații după negocierile agricultorilor protestatari cu Guvernul

„Ei urmează să decidă dacă îşi retrag tehnica”, a declarat prim-ministrul astăzi, după discuțiile cu reprezentanți ai agricultorilor protestatari, la Guvern.

Corespondentul Sputnik transmite din teren că două autocare cu angajați ai forțelor speciale de poliție, care, posibil, le-au blocat și ieri drumul agricultorilor, stau parcate în preajma Autogării de Sud. Este de presupus că forțele de ordine sunt gata să le blocheze din nou calea protestatarilor, dacă aceștia vor decide să meargă cu tehnica agricolă spre centrul Capitalei.

Ce au convenit părțile în urma discuțiilor? Luni, 17 august, reprezentanți ai agricultorilor protestatari se vor întâlni cu autoritățile, la Ministerul Finanțelor,  pentru a discuta despre facilitățile fiscale.

Astăzi Ion Chicu a propus o compensație de 1.500 de lei pentru fiecare hectar afectat. Pentru facilitățile fiscale vor fi alocate suplimentar 100 de milioane de lei din Buget. Precizăm că încă ieri Ion Chicu a subliniat că Guvernul nu poate satisface revendicarea protestatarilor de majorare până la 3.000 de lei pentru fiecare hectar a subvenției promise de 1.050 lei per hectar.

Corespondentul Sputnik transmite că, potrivit unor protestatari, ei insistă asupra sumei de 3.000 de lei și nu s-au grăbit să accepte propunerea de 1.500 de lei anunțată de premier. La această oră, protestatarii spun că rămân cu tractoarele la intrarea în Chișinău, lângă Dănceni, până „vor vedea pe foaie ceea ce li se propune la ședințe”.

Unii agricultori spun că vor protesta aici și mâine, pentru că au primit doar promisiuni și nimic concret încă. Corespondentul Sputnik transmite că protestatarii s-au autoorganizat în „grupuri care au păreri diferite” - „unii sunt mai liniștiti, iar alții mai activi”.  

Ion Chicu a declarat pentru presă, după negocieri, că statul îi va susține pe agricultori pe măsura acumulărilor la buget. Prim-ministrul a menționat că le-a prezentat protestatarilor situația reală a Bugetului, cu un deficit de 17,5 miliarde de lei, și aceștia ar fi înțeles.

Serviciul de presă al Guvernului a difuzat un comunicat cu titlul „Premierul și agricultorii au găsit consens”.

Sursa oficială relatează că prim-ministrul Ion Chicu s-a întâlnit astăzi cu protestatarii, reprezentanți ai sectorului agricol afectati de seceta severă din acest an și că „părțile au ajuns la un numitor comun pe mai multe acțiuni ce pot fi întreprinse pentru susținerea agricultorilor”.

Agricultorii protestatari au blocat drumul național Hâncești-Chișinău în preajma lacului Dănceni - Sputnik Moldova
FOTO: Protestul agricultorilor, ziua a patra - blocarea drumului și intrarea în Chișinău

Acțiunile agreate de către ambele părți se referă, potrivit comunicatului, la „diminuarea problemelor fiscale, ceea ce ar putea crea condiții pentru majorarea compensației financiare la hectar”.

„Am discutat despre utilizarea sumelor TVA acumulate de agricultori, despre reeșalonarea creditelor și a datoriilor pe 12 luni față de instituțiile statului pentru livrarea tehnicii – este vorba de aproape 200 milioane lei. Am agreat următorii pași privind reeșalonarea datoriilor pe care le au față de instituțiile financiare, simplificarea Regulamentului cu privire la subvenționare. Vrem ca Legea cu privire la principiile subvenționării să fie cât mai eficientă. Am găsit numitor comun pe toate aceste subiecte”, a declarat Ion Chicu, citat în comunicatul de presă.

Premierul adaugă că „a fost posibil să ajungem la această înțelegere exclusiv datorită faptului că politica a rămas în afara ușii acestei săli”.

„Acest lucru confirmă faptul că dacă lași politica ajungi foarte ușor la înțelegere. Dacă vom continua în asemenea manieră să discutăm și să colaborăm, orice problemă, cât de dificilă, pe care o avem în acest an poate fi depășită”, a  mai menționat premierul.

Reamintim că în seara zilei de vineri, 14 august, în a patra zi a protestelor, după negocierile purtate de reprezentanții agricultorilor la Guvern, protestatarii au reușit să intre în Chișinău și cu tehnica agricolă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0