Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Statistici despre violența fizică și sexuală împotriva copiilor: Iată ce a ieșit la iveală

© Photo : Из личного архива, Диминец МарияДиминец Мария
Диминец Мария - Sputnik Moldova
Abonare
Aproape 26 la sută dintre fete și peste 35 la sută dintre băieți sunt abuzați fizic în țara noastră. Totodată, peste 14% dintre minore și peste 5% dintre minori sunt violați, potrivit Studiului privind violența împotriva copiilor și tinerilor în țara noastră.
Statistici despre violența fizică și sexuală împotriva copiilor: Iată ce a ieșit la iveală

În cazul violenței fizice, cel mai frecvent, abuzatorii sunt părinții, îngrijitorii sau rudele. Fetele sunt agresate sexual, cel mai frecvent, de către prieteni, iar băieții – de către colegi.

Potrivit studiului, peste 10 la sută dintre fete și peste 15 la sută dintre băieți de până la 17 ani au fost agresați fizic în ultimele 12 luni. Jumătate dintre ei au suferit diverse traumatisme în urma loviturilor. În același timp, aproape 26 la sută dintre tinere și peste 35 la sută dintre tineri, care au vârsta între 18 și 24 ani, au devenit victime ale violenței fizice.

Daniela Dabija - Sputnik Moldova
Statistici îngrijorătoare: Violența în familie a luat amploare în timpul pandemiei
În ultimele 12 luni, 7,6% dintre fete și 5,4% dintre băieţi,  cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani, au fost supuși violenţei sexuale. În 36,2 la sută dintre cazuri, fetele au fost violate chiar de către prieteni. Băieții, în 43,7 la sută dintre cazuri, au fost violați de către colegi de clasă sau de școală. 48 la sută dintre fete au fost abuzate sexual la școală. Băieții au fost supuși violenței sexuale, cel mai frecvent, în afara școlii sau caselor lor.

Doar 59,2% dintre fete au comunicat despre viol. Băieții, în mai mult de jumătate dintre cazuri, au preferat să ascundă această experiența traumatizantă.  Mai mult de jumătate dintre victimele violului nu au cerut ajutor. 

Băieții și fetele victime au fost mai predispuși suferințelor mintale decât copiii care nu au trecut prin această dramă. De asemenea, băieții au consumat alcool într-o măsură mult mai mare.

Детское насилие - Sputnik Moldova
Societate
Rețea de pornografie infantilă, descoperită în Italia: “imaginile sunt terifiante”
Printre respondenții cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, 14,4 la sută dintre tinere și 5,3 la sută dintre tineri au fost abuzați sexual. Incidentele au fost multiple, în peste 60 la sută în cazul tinerelor și în peste 88 la sută, în cazul tinerilor. Respondenții au fost mai predispuși, ulterior, suferințelor mintale, comparativ cu tinerii de vârsta lor care nu au trăit drama violului.

Studiul mai relevă că peste nouă la sută dintre tineri consideră că este normal ca un soţ să-și bată soţia în una sau mai multe circumstanţe. În rândul minorilor și adolescenților, acest procent variază între 11,2% și 13,8% . Sondajul a fost realizat în cadrul Studiului privind Sănătatea și Bunăstarea Tineretului în Moldova „Sănătatea Mea”, pe un eșantion de 2 147 de gospodării. În total, au fost chestionați 1.021 de fete și 978 de băieți.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0