Belarus: acțiuni pașnice, scuze și apel la încetarea violențelor

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaПротесты в Минске
Протесты в Минске - Sputnik Moldova
Abonare
A cincea seară de după alegerile prezidențiale din Belarus a fost diferită în multe privințe de cele anterioare, marcate de ciocniri, aplicarea forței, răniți și decedați.

CHIȘINĂU, 13 aug - Sputnik. O acțiune de protest pașnică împotriva acțiunilor dure ale forțelor de ordine din Belarus a avut loc joi, la Minsk, în apropierea stației de metrou Pușkinskaya. Participanții la manifestație au veni cu flori, transmite RIA Novosti.

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaProtest lângă stația de metrou Pușkinskaya din Minsk
Belarus: acțiuni pașnice, scuze și apel la încetarea violențelor - Sputnik Moldova
Protest lângă stația de metrou Pușkinskaya din Minsk

În urmă cu câteva zile, un bărbat a murit lângă stația de metrou Pușkinskaya în timpul confruntărilor cu oamenii legii - potrivit Ministerului Afacerilor Interne al Belarusului, el a încercat să arunce un dispozitiv explozibil neidentificat spre forțele de ordine.

De atunci, acest punct din Minsk a devenit un memorial neoficial pentru locuitorii orașului, ei aduc flori, baloane și jucării moi.

Angajații căilor ferate din Belarus au organizat, de asemenea, un miting pașnic la Minsk. Ei au stat cu pancarte pe pasaul care traversează liniile ferate ale gării principale, precum și la centrul de agrement al lucrătorilor feroviari.

протест представителей НПО у Посольства Белоруссии  - Sputnik Moldova
Politică
S-a protestat la Ambasada Belarusului din Chișinău - Video

Locuitorii de rând s-au alăturat acțiunii și au scandat împotriva lui Lukașenko. 

La Brest a durat toată ziua o demonstrație cu participarea unor tinere.

„Au participat sute de tinere din Brest, care au început să se alinieze la magazinul central, în jurul orei 8:30, ținând flori în mâini”, potrivit Sputnik Беларусь.

După cum notează agenția, până la ora 19:00, lanțul se întindea pe o distanță de aproximativ un kilometru și jumătate, autoturismele care treceau pe alături claxonau. Mulți bărbați au distribuit sticle de apă participanților la mitingul pașnic.

Ministrul Afacerilor Interne din Belarus, Yuri Karaev, și-a asumat responsabilitatea pentru rănirea persoanelor care au devenit accidental victime ale miliției în timpul acțiunilor de protest și și-a cerut scuze.

© Sputnik / Виктор ТолочкоProteste la Minsk
Belarus: acțiuni pașnice, scuze și apel la încetarea violențelor - Sputnik Moldova
Proteste la Minsk

Anterior, Karaev a declarat că reprezentanții structurilor de forță reacționează în acest fel din cauza unor atacuri premeditate ale șoferilor asupra miliției. Potrivit lui, în decurs a trei zile au fost 11 astfel de cazuri, fapte pe care ministrul le-a calificat ca “atentat la viața unui om al legii”.

Potrivit acestuia, au existat 11 astfel de cazuri în trei zile, ministrul le-a numit „tentativă de omor”.

Medicii belarusi cer compatrioților să oprească spirala violenței pe străzile țării, potrivit apelului medicilor, citat de Ministerul Sănătății din republică.

Акция протеста в Минске - Sputnik Moldova
Anchetatorii din Belarus au oferit detalii despre „coordonatorii” protestelor

"Nu este nevoie să ne provocăm reciproc! Vrem ca țara să audă din nou râsul copiilor, nu sunete ale sirenelor și exploziilor, vrem să simțim o atmosferă de bucurie și liniște. Viața este foarte fragilă și trecătoare, sănătatea este ușor de pierdut, nu este nevoie să pierdem acest lucru, un dar de neprețuit din cauza violenței și încurajarea scindării în societate!" - spune menționează în apel.

Protestele antiguvernamentale au început în Belarus pe 9 august, după alegerile prezidențale care au fost câștigate de către actualul șef de stat Aleksandr Lukașenko. Potrivit Comisiei Electorale Centrale din această țară, el a acumulat 80,08% dintre voturi. 

În primele zile, protestatarii din centrul Minskului au ridicat baricade din tomberoane. Poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă împotriva lor. Demonstranții au fost forțați să plece din centrul orașului. În total, aproximativ 7000 de persoane au fost reținute. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0