Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Varza din Moldova: Efectele benefice asupra sănătății

© Sputnik / Miroslav RotariVlad Sainciuc
Vlad Sainciuc - Sputnik Moldova
Abonare
Varza oferă o serie întreagă de beneficii pentru sănătate, de la efectele sale antiinflamatorii, până la protecția pe care o oferă tractului digestiv și sistemului cardiovascular.
Varza din Moldova: Efectele benefice asupra sănătății

Varza este bogată în fitonutrienți, antioxidanți, vitamine și minerale. Printre substanțele active pe care le conține se numără: vitamina C, vitamina A, vitamina K, glutamină, acid folic, acid lactic, betacaroten, vitaminele B1, B6 și B9, vitamina E, calciu, sodiu, potasiu, fier, fosfor și iod.

Toate acestea contribuie din plin la menținerea stării de sănătate, dar și la reglarea greutății corporale, datorită numărului redus de calorii pe care le conține această legumă. Specialiștii recomandă consumul de varză în dieta zilnică fără restricții, varza fiind considerată un produs minune pentru organism.

000 - Sputnik Moldova
Există o legătură între răspândirea Covid-19 şi alimentaţie? Ce spun specialiștii
"Varza este o sursă bogată de vitamina C, unul dintre cei mai puternici antioxidanti, contribuind masiv la prevenirea și tratarea multor boli, precum ulcerul, depresia, gripele, răcelile și altele. De asemenea, varza conține conține vitamina U care distruge globulele canceroase și în special este benefică pentru femei pentru a nu dezvolta cancer la sân", a declarat într-un interviu pentru Sputnik redactorul-șef al revistei "Tainele Sănătății", Vlad Sainciuc.

Varza are diverse metode de prevenire și servire. Dacă în sezonul cald aceasta este consumată mai mult în stare crudă în salate, atunci în sezonul rece de o popularitate aparte se bucură varza murată. Aceasta conține multe vitamine şi aduce în organism bacterii producătoare de acid lactic, un probiotic natural. Singurul minus este concentrația mare de sare, astfel încât nutriţioniştii recomandă ca soluţia sărată să fie de doar 2%.

Varza murată reduce mediul favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor patogene şi previne apariţia cancerului. În al doilea rând, substanţele benefice trec prin bariera intestinală și ajung la ficat, inhibând producerea de colesterol și de trigliceride. Aceste bacterii lactice reduc reacțiile alergice din organism.

De asemenea, varza murată oferă protecţie mucoproteică, scăzând cu cel puțin 30% riscul de a dezvolta cancer, în special cancer de colon. Există și studii care demonstrează că un consum de varză murată de două ori pe săptămână reduce considerabil riscul de cancer de sân.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0