Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Există o legătură între răspândirea Covid-19 şi alimentaţie? Ce spun specialiștii

© Fotolia / Nitr000
000 - Sputnik Moldova
Abonare
Răspândirea epidemiei de Covid-19 poate avea o legătură cu conținutul farfuriilor noastre, spune un alergolog recunoscut în lumea științifică. În acest sens, specialistul ne recomandă să consumăm mai frecvent aceste alimente.

CHIȘINĂU, 22 iul – Sputnik. Mâncarea are un rol important în apărarea organismului nostru împotriva Covid-19, subliniază Jean Bousquet, alergolog și profesor onorific la Universitatea din Montpellier.

образец теста на наличие коронавирус - Sputnik Moldova
Specialist: De ce COVID-19 nu vrea să bată în retragere în Moldova

Cea mai mare parte a dezbaterilor actuale cu privire la Covid-19 se concentrează asupra diferențelor dintre țări, în special în ceea ce privește perioadele și metodele de carantinare și/sau de blocare a răspândirii virusului, precum și numărul de teste efectuate.

Totuşi, potrivit unui articol publicat în revista de specialitate Clinical and Translational Allergy, se dovedește că unele țări precum Germania, Austria, Republica Cehă, Polonia, Slovacia, Statele Baltice și Finlanda au fost mai puțin afectate decât Franța, Belgia, Italia sau Spania. Printre alți factori, obiceiurile alimentare par să aibă un rol semnificativ.

„Nutriția poate juca un rol în apărarea împotriva Covid-19 și poate explica unele diferențe observate în ceea ce priveşte evoluţia bolii în Europa”, a spus Jean Bousquet, citat de Sputnik France

Analizând diferențele în ceea ce priveşte alimentaţia între țările cu rate de mortalitate scăzute și cele cu rate ridicate de Covid-19, profesorul s-a referit la alimentele cu efect antioxidant puternic consumate pe scară largă în țările europene cu rate scăzute de mortalitate, precum şi în Coreea și Taiwan.

Вакцина - Sputnik Moldova
Rusia
Ministerul rus al Apărării a anunțat că vaccinul împotriva COVID-19 este deja gata

Printre altele, el recomandă varza - cu condiția să fie consumată crudă sau fermentată - prezentă în cantitate mare în alimentaţia locuitorilor acestor țări. Deși este dificil să se compare sistemele medicale de îngrijire și cele de calculare a deceselor, Bulgaria, Grecia și România au rate de deces scăzute, scrie sursa citată. Fapt care ar putea fi asociat cu alimentaţia, deoarece varza, în special în România, și laptele fermentat, în special în Bulgaria și Grecia, sunt alimente consumate frecvent, notează studiul. De asemenea, locuitorii Turciei, o altă țară cu o rată a mortalității aparent scăzută, consumă multă varză și produse lactate fermentate.

Alimentele fermentate au efect antioxidant puternic și ne pot proteja împotriva Covid-19, subliniază Jean Bousquet.

Totuşi, el a adăugat că alimentaţia nu explică totul și că este doar un factor printre multe altele.

„Recunoaștem că mai mulți factori pot avea un rol în răspândirea și severitatea Covid-19, cum ar fi imunitatea populației, instrucția timpurie și rapidă privind regulile de distanţare, organizarea rapidă şi adaptarea spitalelor şi a publicului, pregătirea în contextul pandemiei și igiena publică. Alimentaţia este unul dintre factorii posibili care pot influenţa evoluţia epidemiei de Covid-19, iar importanța acesteia trebuie evaluată mai bine”, a subliniat specialistul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0