Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ultima oră: Agricultorii din cinci raioane se îndreaptă spre Chișinău cu 300 de tractoare

© Sputnik / Mihai CarausMai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni
Mai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Agricultorii din cinci raioane au decis să vină cu aproximativ 300 de tractoare la Chișinău. Aceștia nu sunt deacord cu soluțiile propuse astăzi de premierul Ion Chicu în cadrul întâlnirii cu fermierii desfășurate la Ștefan Vodă.

CHIȘINĂU, 13 aug - Sputnik. În decurs de o oră agricultorii din cinci raioane se vor îndrepta spre Chișinău. Ei vin cu aproximativ 300 de tractoare. Decizia a fost luată în semn de protest față de soluțiile cu care a venit premierul astăzi în fața lor. Fermierii vor protesta la Porțile Orașului și pe șoseaua Hâncești.

Iurie Ușurelu - Sputnik Moldova
Statul ar trebui să revadă mecanismul de asigurare în agricultură: Ce propun experții

Ulterior vor decide dacă vor veni cu tehnica în Piața Marii Adunări Naționale. Informația a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de către unul dintre organizatorii protestului, Andrei Melenti. 

Agricultorii au protestat patru zile. Astăzi premierul Chicu a fost în teritoriu, dar se pare că agricultorii nu sunt mulțumiți de soluțiile propuse de oficial. 

Fermierii le cer autorităților alocarea unor despăgubiri de 3000 de lei pentru un hectar pe care au fost plantate culturi cerealiere afectate de vremea nefavorabilă. Mai mult, ei solicită să fie simplificată procedura de acordare a comensațiilor - cer ca acestea să fie eliberate doar în baza actelor eliberate de comisiile pentru situații excepționale și administrațiile publice locale. 

Pavel Filip - Sputnik Moldova
Pavel Filip, despre situația complicată din agricultură - propunerea democraților

O altă revendicare este instituirea stării de urgență în agricultură în zonele de centru și sud ale țării. În acest sens, ei solicită să le fie eliberate certificate de stare de forță majoră pentru a putea reeșalona datoriile față de creditori.

Fermierii cer și aprobarea unui nou regulament cu posibilitatea de restituire a TVA-ului acumulat de ani de zile în cont pentru a achita datoriile furnizorilor. Pe lângă toate cele enumerate mai sus, agricultorii îi cer statului să-i scutească de plata impozitelor salarial și funciar și o vacanță fiscală pentru primele 6 luni ale anului 2021.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0