Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pavel Filip, despre situația complicată din agricultură - propunerea democraților

© Sputnik / Rodion ProcaPavel Filip
Pavel Filip - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul a alocat 200 milioane de lei pentru agricultorii care au rămas fără recoltă din cauza secetei și a grindinei din anul acesta. Iată ce spune fostul prim-ministru Pavel Filip, despre alocațiile financiare pe care urmează să le primească fermierii.
Pavel Filip, despre problemele agricultorilor: Trebuie să ne întrunim în ședință

Din cele aproape 415 000 de hectare semănate în toamnă cu culturi cerealiere din prima grupă, aproximativ 200 de mii au fost afectate de secetă în proporție mai mare de 60%, iar 20 000 au fost însămânțate din nou. Pentru această suprafață s-au alocat 200 de milioane de lei - 100 de milioane de lei din Fondul de Subvenționare a Agriculturii și 100 de milioane din Fondul de Intervenție a Guvernului – pentru a acorda suport agricultorilor.

Potrivit fostului prim-ministru Pavel Filip, acestea sunt resursele identificate la prima etapă, care urmează să acopere pierderile pentru grupa I de cereale, ceea ce ar însemna peste o mie de lei la hectar. Acești bani însă sunt prea puțini pentru acoperirea pierderilor, afirmă Filip.

"Desigur că este puțin, dar din punctul meu de vedere este ceea ce-și poate permite la ora actuală Guvernul", a menționat deputatul.

Pavel Filip consideră că problemele agricultorilor sunt o prioritate națională, iar convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului ar trebui să fie precedată de discuții pe platforma Comisiei de profil pentru a elabora un plan concret de ajutor pentru fermierii din țară.

"Am sugerat colegilor să se întrunească în discuții pe platforma Comisiei agricultură şi industrie alimentară sau oricare altă platformă cu cei din executiv și să elaboreze un plan de ajutor pentru agricultori, iar venind într-o ședință extraordinară, acest proiect să fie votat. De altfel riscăm să avem o ședință a Parlamentului plină de populisme și declarații, dar fără rezultat. Problema poate fi rezolvată dacă se va dori acest lucru și dacă va exista o discuție rațională. Nu cred că, astăzi, Guvernul ascunde banii disponibili în buget pentru agricultori, trebuie doar să ne așezăm cu toții și să identificăm un plan de măsuri care ar avea și acoperire financiară", a declarat Filip.

De menționat că în toamna acestui an, Executivul își propune să aloce din Fondul de Intervenții estimativ încă 100 de milioane de lei pentru culturile cerealiere din grupa a doua, afectate de seceta din luna iulie.Recent Guvernul a aprobat Regulamentul de acordare a compensațiilor pentru a acoperi parțial prejudiciile din sectorul agricol cauzate de calamitățile naturale. Potrivit documentului, prioritate vor avea agricultorii care dețin câmpuri de culturi cerealiere din prima grupă și sunt afectate de secetă, în măsură de 60% și mai mult, precum și agricultorii care gestionează terenuri de culturi horticole, afectate de grindină, în măsură de 60% și mai mult. Pentru a beneficia de compensații, solicitanții trebuie să depună dosarele la subdiviziunile teritoriale ale AIPA din raza teritorială în care își desfășoară activitatea. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0