Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Statul ar trebui să revadă mecanismul de asigurare în agricultură: Ce propun experții

© Sputnik / Mihai CarausIurie Ușurelu
Iurie Ușurelu - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul în agrobussines, Iurie Ușurelu consideră că statul ar trebui să regândească conceptul de asigurare în agricultură. El spune că este necesar de creat un fond mutual de prevenire a crizelor, în care să contribuie atât statul, cât și producătorii agricoli.
Statul ar trebui să revadă mecanismul de asigurare în agricultură: Ce propun experții

Iurie Ușurelu a vorvit în studioul Sputnik Moldova despre necesitatea creării în Moldova a unui fond mutual de asigurări în agricultură. Proiectul de lege este elaborat de minister și urmează să fie adoptat de Parlament.

Agricultorii au protestat repetat la intrarea în orașul Căușeni  - Sputnik Moldova
Galerie foto: Agricultorii din sud-estul țării protestează la Căușeni
„Ce se întâmplă, noi de fiecare dată creștem culturile agricole fără să ne adaptăm la condițiile climaterice, fără să spunem că sunt riscuri în agricultură, iar statul de fiecare dată intervine în situații complicate și caută surse financiare. De aceea, crearea unui fond mutual de asigurare, de prevenire a crizelor este acel punct de pornire unde responsabilitatea va cădea asupra statului, dar și asupra producătorului agricol, iar cel care nu-și va respecta obligațiunile contractuale nu va beneficia se suportul necesar, inclusiv pe timp de criză. În situația de criză, în care s-au pomenit fermierii, statul va identifica, poate, 300 sau 500 de milioane de lei pentru agricultori, dar asta nu rezolvă problema, trebuie  de intervenit sistemic”, a  punctat Iurie Ușurelu.

El mai consideră că statul ar trebui să regândească  actualul mecanism de asigurări în agricultură unde doar 4% din fermieri își asigură recolta, iar crearea unui fond mutual de asigurări în agricultură ar permite rezolvarea multor probleme atât pentru marile companii agricole, cât și pentru gospodăriile casnice.

Deputații PDM, PSRM, PPDA și PAS au decis crearea unui grup de lucru, privind identificarea soluțiilor pentru sprijinirea agricultorilor în condiții de secetă. Situația dificilă din agricultură va fi discutată și la ședința Consiliului Suprem de Securitate. Președintele Igor Dodon a declarat că statul ar putea contracta un credit de la Banca Mondială pentru acoperirea dificutăților din agricultură.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0