Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Slusari: Fermierii solicită doar trei lucruri din partea statului - Care sunt acestea

© Sputnik / OsmatescoAlexandru Slusari
Alexandru Slusari  - Sputnik Moldova
Abonare
Deputatul Alexandru Slusari spune că fermierii solicită statului trei lucruri: finanțare pentru a acoperi cheltuielile, declararea stării de urgență în agricultură și eliberarea certificatelor de forță majoră pentru a restructura datoriile și o vacanță fiscală.
Slusari: Fermierii solicită doar trei lucruri din partea statului: Care sunt acestea

După prima ședință a grupului de lucru pe platforma parlamentară, privind soluțiile suplimentare de susținere a agricultorilor au fost formulate mai multe propuneri ce țin de competența autorităților.

Agricultori, gata să lase tot și pe plece peste hotare  - Sputnik Moldova
Video
Video: Agricultorii, cu datorii enorme, gata să lase terenurile și să plece peste hotare
Vicepreședintele Parlamentului Allexandru Slusari spune că fermieriii care au suferit din cauza condițiilor climaterice solicită statului trei lucruri, iar dacă autoritățile nu le vor soluționa problemele, ei vor intra în insolvență. Este vorba, spune Slusari, de finanțare pentru a acoperi parțial cheltuielile, declararea stării de urgență și eliberarea certificatelor de forță majoră, lucu care le va permite fermierilor să-și reeșaloneze datoriile față de creditorii privați în condiții favorabile pentru agricultori, dar nu pentru bănci și furnizorii de inputuri și trei, o vacanță fiscală în raport cu statul.

„Toate cele trei probleme țin de competența Parlamentului. Pentru a aloca bani e nevoie de rectificarea bugetului, pentru a declara starea de urgență în agricultură e nevoie de decizia Parlamentului la propunerea Guvernului și pentru a institui vacanța fiscală, la fel, e nevoie de modificat legislația, e de competența Parlamentului. Toate aceste trei probleme sunt urgente și nu pot fi amânate până la toamnă, deoarece la finele lunii august încep lucrările pentru semănarea rapiței, orzului și a grâului, e nevoie de semințe ferilizanți sau motorină, iar agricultorii nu dispun de bani”,  a menționat Alexandru Slusari.

Premierul Ion Chicu - Sputnik Moldova
Societate
Ion Chicu, supărat pe agricultorii protestatari care au blocat drumurile naționale
În timp ce opoziția a cerut convocarea unei sesuni extraordinare a Parlamentului, socialiștii și democrații vor să identifice pentru început soluții. Membrii grupului de lucru și-au propus ca până la sfârșitul acestei săptămâni să fie definitivat un pachet de măsuri ce vor fi aprobate de Guvern și Parlament în următoarea perioadă. Totodată, Președintele Igor Dodon susține că urmează să fie creat un cont special pentru susținerea agricultorilor, în care cetățenii, dar și partenerii externi vor putea transfera bani pentru a sprijini sectorul agricol, afectat de secetă și grindină.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0