Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Diana Lazăr: Până în 2025 turismul are nevoie de recuperare

© Sputnik / Miroslav RotariDiana Lazăr
Diana Lazăr - Sputnik Moldova
Abonare
Deși am înregistrat un declin de 50 la sută în domeniul turismului, comparativ cu alte state situația din Moldova este mai bună, susțin specialiștii. Cu toate acestea, vom avea nevoie de o perioadă de recuperare până în anul 2025.
Diana Lazăr: Până în 2025 avem nevoie de o perioadă de recuperare în domeniul turismului

Turismul din întreaga lume a înregistrat pierderi de cel puțin 60 la sută la nivel mondial, ca urmare a crizei economice provocate de COVID-19, potrivit Organizației Mondiale a Turismului. În Moldova, recesiunea a afectat domeniul turismului în proporție de 50 la sută. În cea mai dificilă situație se află antreprenorii care gestionează hoteluri și agenții de turism.

În ultimii șase ani, turismul din țara noastră a înregistrat o creștere a veniturilor de aproximativ 18 la sută în fiecare an. Iar anul 2021 promitea să fie și mai bun pentru turismul moldovenesc. În câteva luni însă sectorul a regresat și a ajuns la nivelul anului 2014, iar pentru a atinge rezultatele înregistrate până la pandemie și pentru a revitaliza acest domeniu va fi nevoie de cel puțin 5 ani, susțin specialiștii.

"Împreună cu Ministerul Economiei am lansat un nou program național de dezvoltare a turismului pentru următorii 10 ani. Numai fiind lansată, a venit pandemia. Atunci am făcut câteva prognoze pentru lunile mai-iunie, care s-au dovedit a fi adevărate – s-a înregistrat 50 la sută scădere și 60 la sută în domenii direct afectate. Planificam o recuperare ușoară, în special din contul turismului domestic, iar în 2020-2022 să recuperăm astfel ca în 2025 să atingem rezultatele din 2019", a declarant într-un interviu pentru Sputnik vicedirectorul Proiectului de Competitivitate din Moldova al USAID, Diana Lazăr.

Ea a subliniat faptul că și experții de la Oxford au studiat situația din domeniul turismului din țara noastră, iar prognozele nu sunt atât de pesimiste cum ne-am fi așteptat. Comparativ cu alte state mai dezvoltate, Republica Moldova este într-o situație mai bună, întrucât pierderile nu au fost atât de dramatice.

Ion Ștefăniță - Sputnik Moldova
Patrimoniu nevalorificat în satele Moldovei: Casele vechi ar putea atrage mii de turiști

"Conform Oxford Economics, avem un indice de revenire în turism de 68 la sută - cel mai înalt din lume, întrucât avem o dependență mai mică de țările îndepărtate, iar fluxul de turism receptor vine din țările apropiate – România, Ucraina, Rusia, Polonia, Belarus. În plus, turismul bazat pe diaspora activă și o cifră de turism domestic care nu este valorificat. Avem doar 60 de mii de turiști în turismul domestic și 320 de mii de moldoveni care pleca în afara țării – acesta este un indice optimist", a punctat ea.

De menționat este că Organizația Mondială a Turismului a prezentat o statistică îngrijorătoare cu privire la situația în întreaga lume. Potrivit acesteia, turismul a înregistrat o scădere de 58-85 la sută.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0