Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Patrimoniu nevalorificat în satele Moldovei: Casele vechi ar putea atrage mii de turiști

© Sputnik / Miroslav RotariIon Ștefăniță
Ion Ștefăniță - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, susține că țara noastră deține un patrimoniu divers și bogat, însă, din păcate, nu este întotdeauna apreciat și valorificat la justa valoare.
Patrimoniul nevalorificat în satele Moldovei: Casele vechi ar putea atrage mii de turiști

În acest sens, Ion Ștefăniță a inițiat recent un proiect cultural "Renaștem satele Moldovei" care își propune reabilitarea caselor țărănești din satul Molovata Nouă, raionul Dubăsari. Potrivit lui, ideea de a demara acest proiect îl urmărește de mai mulți ani, iar de mai bine de câteva luni a făcut deja primii pași pentru a-și realiza acest vis.

"Am decis să cumpăr o gospodărie din Molovata Nouă. Am descoperit că are o autenticitate impresionantă, însă evident este nevoie de a fi reabilitată și maximum într-un an de zile îmi doresc să putem deschide poarta gospodarilor moș Pintilie și mătușii Eudochia care au locuit acolo. Din 1988, în această casă nu a stat nimeni, evident că era în ruine. Am început lucrările de reabilitare, restaurare și amenajare", a declarat pentru Sputnik Ion Ștefăniță.

Mai mult, Ștefăniță spune că atunci când a pornit acest proiect nu a mizat pe ajutorul unor structuri ale statului, iar toate lucrările pe care le-a efectuat până acum au fost făcute din cont propriu.

"Mesajul acestui proiect este să atragem o atenție sporită asupra satelor Moldovei. Îmi doresc ca proiectul ”Renaștem satele Moldovei” să devină un program guvernamental, sub egida prim-ministrului, președintelui. Satele noastre au un potențial nevalorificat și dacă vrem să dezvoltăm durabil această țărișoară, trebuie să începem de la ele", a subliniat el.

Mai mult, Ștefăniță spune că a mai găsit câteva locuințe vechi care l-au determinat să facă chiar un complex muzeal în aceeași localitate. Cea de-a treia etapă a proiectului pe care Ion Ștefăniță și-a propus să o realizeze este o conexiune între cinci sate din această zonă, care ar putea fi incluse într-un circuit turistic. Este vorba despre Molovata Nouă, Molovata Veche, Oxentea, Ustia, Roghi și Holercani.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0