Creditul rus: Când vor fi reluate negocierile între Moscova și Chișinău

© Sputnik / Yana ZaharovaВалюта разных стран
Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Igor Dodon a vorbit în această dimineață despre subiectele abordate în cadrul vizitei sale la Moscova, efectuată săptămâna trecută.

CHIȘINĂU, 10 aug - Sputnik. Președintele susține că negocierile privind accesarea creditului în valoare de 200 de milioane de euro din partea Federației Ruse vor fi reluate în decursul acestei săptămâni.

„Săptămâna curentă va avea loc deja contactul și începerea renegocierii acestui acord de credit - contactul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse. Sper că în următoarele zile reprezentanții acestor două guverne vor începe renegocierea acestui credit”, a declarat Igor Dodon. 

Anterior Chișinăul a ajuns la o înțelegere cu Moscova privind contractarea creditului de 200 de milioane de euro, dar pe 7 mai judecătorii Curții Constituționale au declarat neconstituțional acordul de împrumut, invocând pretinse clauze nefavorabile pentru Moldova. 

Встреча посла Молдовы с журналистами из российских СМИ. - Sputnik Moldova
Politică
Neguța le-a vobit jurnaliștilor ruși despre creditul rusesc și alegerile prezidențiale

Moscova urma să ofere Chișinăului creditul cu dobândă de 2% anual, pe un termen de 10 ani. Prima tranșă de 100 de milioane de euro trebuia să fie transferată timp de 30 de zile din data intrării în vigoare a Legii privind ratificarea acordului cu Rusia. Creditul oferit trebuia să fie cheltuit parțial la acoperirea deficitului bugetar.

După deicizia Curții Constituționale de a anula Acordul de împrumut dintre Moldova și Rusia, Moscova a venit cu o reacție. 

„Rusia a vrut sincer să ajute Moldova, dar, din păcate, politicienii moldoveni pun ambițiile politice mai presus de interesele cetățenilor”, - a declarat viceministrul de Externe al Rusiei, Andrei Rudenko, potrivit unui comunicat emis de dimplomația rusă. 

Igor Dodon a mai discutat cu oficialii ruși despre criza din sectorul agricol al Republicii Moldova și le-a cerut sprijin. 

„Eu m-am adresat oficial către conducerea Federației Ruse pentru a obține un ajutor umanitar sub formă de motorină, pentru ca aceatsă motorină să fie repartizată gratis agricultorilor din Republica Moldova. Este vorba de 40-50 de mii de tone de motorină. Sper foarte mult că acest subiect va fi în viitorul apropiat discutat final și va fi aprobată decizia finală din parte aautorităților Federației Ruse”, a mai spus șeful statului.

 În raionul Căușeni plugarii ară semănăturile de toamnă - Sputnik Moldova
Politică
Ion Chicu: Au fost identificate până la 250 milioane de lei, ajutor pentru agricultură

Oficialul susține că la Moscova s-a luat o decizie și în ceea ce privește prelungirea autorizațiilor pentru transportatorii moldoveni de mărfuri. 

„Aceste autorizații se finalizează pe parcursul următoarelor zile și s-a decis că o parte din autorizații care erau pentru trimestrul patru vor fi repartizate acum pentru ca exportatorii din Republica Moldova să poată exporta mărfurile produse la noi în țară pe piața Federației Ruse. În acest sens vreau să menționez că comerțul cu produse agroalimentare în primele cinci luni ale anului curent a crescut cu 20% în relația cu Federația Rusă. Aceasta se datorează în primul rând facilităților pe care ni le oferă Federația Rusă. Mă refer la exportul fără taxe al principalelor produse agroalimentare”, a spus Igor Dodon.

Președintele a remarcat că datorită facilităților oferite de Federația Rusă, în primele cinci luni ale anului exportatorii moldoveni au economisit 150 de milioane de lei.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0