Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Caniculă: Ne paște vreun pericol de izbucnire a incendiilor de proporții în păduri?

© Sputnik / Miroslav RotariМикрофон в студии радио Sputnik
Микрофон в студии радио Sputnik - Sputnik Moldova
Abonare
Incendiile de pădure au loc tot mai frecvent în multe țări ale lumii. Care este probabilitatea ca în republica Moldova să izbucnească un incendiu de proporții precum au fost cele din Siberia, Amazon, Alaska, Groenlanda şi Insulele Canare?
Caniculă: Ne paște vre-un pericol de izbucnire a incendiilor de proporții în păduri?

Anatolie Prohnițchi - Sputnik Moldova
Ziua Internațională a Pădurilor: Iată care este situația în Republica Moldova
Cu toții cunoaștem despre "sezoanele de foc" din Australia în perioada de vară. În ultimii ani însă, intesitatea și frecvența incendiilor au luat amploare, iar sezonul din acest an a cauzat cele mai multe daune de până acum.  Cert este că fenomenul încălzirii globale îngrijorează toată lumea, iar în condițiile în care maximele termice de ceva timp nu mai coboară de +30 grade Celsius, posibilitatea izbucnirii unor incendii de proporții pune pe gânduri mulți oameni.

În acest context, într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova vice-directorul Agenției "MOLDSILVA", Nicolae Munteanu, a fost întrebat dacă ne paște vre-un pericol de izbucnire a incendiilor de proporții în păduri, precum au fost cele din sudul Australiei.

"Evident că nu, pentru că marea majoritate a pădurilor din Moldova sunt constituite din foioase, care sunt mai puțin supuse riscului și transmit într-un timp scurt flăcările spre deosebire de conifere, care sunt mult mai inflamabile. Totuși, depinde și de felul incendiului. Dacă este incendiul de sol acesta afectează partea de jos a vegetației forestiere și arborilor. Incendiile de coronament au o răspândire mult mai rapidă. Plus că media temperaturilor nu este atât de înaltă față de cea din Australia, iar speciile de foioase care sunt în Moldova nu vor permite incendii de așa proporții", a subliniat Nicolae Munteanu.

De menționat că până pe 9 august, în țara noastră este în vigoare Codul Galben de caniculă și pericol de excepțional de izbucnire a incendiilor, din cauza secetei și temperaturilor înalte. În condiții de temperaturi ridicate și umiditate redusă, orice scânteie poate provoca incendii de proporții. Specialiștii recomandă oamenilor să evite utilizarea focului deschis în preajma spațiilor locative, forestiere și a lanurilor cu cereale pentru prevenirea incendiilor şi extinderea acestora.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0