Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Acces interzis pentru moldoveni în România: Mulți au făcut cale întoarsă de la hotar

© AFP 2024 / DANIEL MIHAILESCUVama Sculeni
Vama Sculeni - Sputnik Moldova
Abonare
Mai mulți moldoveni care intenționau să treacă granița în România au făcut cale întoarsă, chiar de la punctul de trecere a frontierei.

CHIȘINĂU, 6 aug – Sputnik. Mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova care intenționau să ajungă pe teritoriul României au fost întorși înapoi de autoritățile române, chiar din punctul de trecere a Frontierei de Stat.

Santorini, Grecia - Sputnik Moldova
Societate
Interdicție de intrare în Grecia pentru moldoveni: Când vom putea merge în statul elen

Mai multe înregistrări video au fost postate pe rețelele de socializare, în care moldovenii supărați fac cale întoarsă. După ce în presă au apărut informații că la trecerea Frontierei de Stat s-au format cozi uriașe,  ofițerul de presă al Poliției de Frontieră Raisa Novițchi a declarat pentru Sputnik Moldova că procesul de traversare a hotarului se desfășoară în regim normal, iar cozi nu se formează.

Aceasta ne-a comunicat că la ieșirea din Republica Moldova fiecărui cetățean îi sunt verificate actele, indiferent ce fel de pașaport deține. Totodată, se verifică dacă persoana nu are interdicție de a părăsi țara. De asemenea, se efectuează termometria.

Într-un video postat pe Facebook de o companie de transport se vede că alta este situația la ieșirea din țară. Mai mulți moldoveni au fost nevoiți să facă cale întoarsă după ce au ajuns în punctul vamal Galați. 

Contactat de Sputnik Moldova, ofițerul de presă al Poliției de Frontieră din România, Denis Lazăr, ne-a comunicat că timpii de așteptare în punctele de trecere nu depășesc 30 de minute.

Пляж  - Sputnik Moldova
Societate
Cum vor tranzita România moldovenii care vor merge la odihnă în Bulgaria – detalii

Potrivit acesteia, începând cu luna martie 2020, intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini din state Non-UE, respectiv care nu aparțin Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene, precum și apatrizilor a fost permis doar celor care îndeplineau condițiile expres și limitativ prevăzute de actele normative în vigoare referitoare la trecerea frontierei în perioadă de pandemie.

Sunt exceptați de la aceste prevederi următorii cetățeni străini:

  • membri de familie ai cetățenilor români;
  • membri de familie ai cetățenilor altor state membre ale UE sau ale Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, cu rezidență în România;
  • persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autorități ori un document echivalent acestora emis de autoritățile altor state, potrivit legislației UE;
  • persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent, respectiv cadre medicale, cercetători în domeniul medical, cadre medicale pentru îngrijire geriatrică, precum şi transportatorii şi alte categorii de personal implicat în transportul de bunuri, care asigură astfel de transporturi necesare;
  • personal diplomatic sau consular, personal al organizațiilor internaționale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;
  • persoane în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare;
  • pasageri care călătoresc din motive imperative;
  • persoane care au nevoie de protecție internațională sau din alte motive umanitare;
  • străinii și apatrizii care călătoresc în scop de studii;
  • străinii și apatrizii, lucrătorii înalt calificați, dacă angajarea acestora este necesară din punct de vedere economic, iar activitatea nu poate fi amânată  sau desfășurată în străinătate;
  • străinii și apatrizii, lucrători transfrontalieri, lucrători sezonieri din agricultură, personal navigant maritim și fluvial;
  • membrii delegațiilor sportive internaționale care participă la competiții sportive organizate pe teritoriul României, în condițiile legii.

Potrivit lui Denis Lazăr, cetățenii Republicii Moldova, ca și ai altor state, care nu se încadrează în categoriile de excepții enumerate mai sus, nu au dreptul de a intra pe teritoriul României.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0