Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vor fi sau nu amânate alegerile prezidențiale în Moldova: Iată ce spune un expert

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидентура РМ
Президентура РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Politologul Victor Juc, aflat în Studioul Radio Sputnik Moldova, a explicat în ce circumstanțe ar putea fi amânate alegerile prezidențiale din Moldova.

Unii experți nu exclud că următoarele alegeri prezidențiale din Moldova, care trebuie să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, ar putea fi amânate din cauza situației epidemiologice precare. Cât de realist este un astfel de scenariu aflăm de la politologul și directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Victor Juc, care a vorbit despre acest lucru în studioul Radio Sputnik Moldova.

"Legislația Moldovei prevede perioadele când este imposibil să fie organizate alegeri. Vorbim despre condițiile unei stări de urgență, asediu și stare de război. Legea nu prevede alte cazuri pentru amânare. Dacă va fi instituită stare de urgență din cauza pandemiei, atunci alegerile nu vor avea loc”, a explicat politologul.

Moldova nu este unică aici, alte țări s-au confruntat și cu probleme privind organizarea alegerilor în timpul pandemiei, a spus analistul.

Roman Mihăeș - Sputnik Moldova
Expert: Am putea avea alegeri parlamentare anticipate după prezidențiale?

"În Polonia, de exemplu, alegerile au fost programate pentru 10 mai, dar, din moment ce nu existau siguranța că alegerile prin poștă vor fi corecte, au decis să le amâne. Vedem același lucru în SUA, unde președintele Donald Trump și-a exprimat opinia cu privire la votarea prin poștă - consideră că alegerile ar putea fi falsificate. Și în România examinează un astfel de scenariu din cauza alegerilor locale și parlamentare care urmează să aibă loc”, a declarat Juk.

Dezvoltarea situației depinde numai de faptul dacă autoritățile și societatea vor face față epidemiei din Moldova.

”Este absolut clar că alegerile pot fi amânate doar doar dacă va fi declarată stare de urgență, adică în situația în care situația epidemiologică se agravează”, a concluzionat expertul.

Anterior, președintele Igor Dodon a venit cu mai multe precizări referitor la posibilitatea anulării alegerilor prezidențiale.

Dodon a declarat că nu își dorește acest lucru, dar, în cazul în care situația epidemiologică nu va permite organizarea scrutinului, se va ajunge la un compromis.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0