Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Am putea avea alegeri parlamentare anticipate după prezidențiale?

© Sputnik / Victor IovvRoman Mihăeș
Roman Mihăeș - Sputnik Moldova
Abonare
Comentatorul politic Roman Mihăeș spune că se poate întâmpla ca imediat după alegerile prezidențiale să fie organizate alegeri parlamentare anticipate, iar până la sfârșitul anului trebuie să parcurgem câteva etape importante.
Expert: Am putea avea sau nu alegeri parlamentare anticipate după prezidențiale

Recent, președintele Igor Dodon a lăsat să se înțeleagă că nu poate fi vorba la ora actuală despre plecarea Guvernului Chicu, iar o eventuală demisie a Executivului trebuie să fie una asumată de conducerea de vârf a țării la momentul oportun.

Comentatorul politic Roman Mihăeș spune că actuala putere politică poate să programeze în așa mod evenimentele încât imediat după alegerile prezidențiale să fie organizate și alegeri parlamentare anticipate. Pentru aceasta, spune expertul, trebuie să fie parcurse câteva etape care sunt prevăzute în Constituție.

„Ei pot să programeze în așa mod evenimentele încât să avem demisia Guvernului din proprie inițiativă, urmată de două tentative ratate de numire a altui Guvern, după care constatarea circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului, desfășurarea alegerilor prezidențiale, urmate de decretul de dizolvare a Legislativului și promovarea unor alegeri parlamentare anticipate. Acesta ar fi un scenariu realist, care poate fi realizat cu respectarea procedurilor constituționale”, a precizat Roman Mihăeș.

După ce Curtea Constituțională a decis că alegerile parlamentare anticipate nu pot avea loc concomitent cu cele prezidențiale, chiar și în cazul demisiei președintelui Republicii Moldova, opinia publică este în așteptarea unei alte hotărâri a magistraților constituționali. Curtea va trebui să ofere un răspuns explicit în timpul apropiat - poate sau nu un președinte ales prin vot direct să ignore o dorință a unei majorități parlamentare de a propune un candidat la funcția de premier.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0