Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Chicu: FMI va aloca un credit de urgență Republicii Moldova

Abonare
Consiliul de Directori ai Fondului Monetar Internațional a aprobat alocarea unui credit de urgență Republicii Moldova. Banii vor fi îndreptați către finanțarea deficitului bugetar.

CHIȘINĂU, 18 apr. – Sputnik. Premierul Ion Chicu a scris pe pagina sa de Facebook că FMI a aprobat alocarea unui credit de urgență pentru Republica Moldova, în valoare de circa 235 de milioane de dolari. Prim-ministru a menționat că împreună cu mijloacele din creditul oferit țării noastre de către Federația Rusă, împrumutul de la FMI va permite finanțarea a peste jumătate din deficitul bugetar în acest an.

Ambasadorii acreditați în Republica Moldova au fost invitați astăzi la Guvern, pentru un dialog cu prim-ministrul Ion Chicu la început de mandat. 2019-11-15 - Sputnik Moldova
Rectificare fără precedent a bugetului de stat: ”Este o situație excepțională”
Ion Chicu a mai anunțat că urmează și Uniunea Europeana să decidă dacă va aloca asistența macro-financiară pentru Republica Moldova. Premierul a semnat o scrisoare în acest sens Consiliului Europei. 

Cabinetul de miniștri a operat vineri modificări fără precedent la bugetul de stat pe fundalul pandemiei care a dus la necesitatea revizuirii cheltuielilor, veniturilor și a deficitului. Din cauza pandemiei COVID-19, veniturile Bugetului de Stat pentru 2020 se vor reduce cu 6,338 miliarde lei față de nivelul aprobat inițial. În condițiile noi, deficitul bugetar se va dubla și va constitui 15,975 miliarde lei, sau 7,52% din PIB.

Astfel, Guvernul va utiliza resurse identificate în negocierile cu partenerii externi, precum împrumutul de urgență acordat de FMI - 4,42 miliarde lei, creditul oferit de Federația Rusă - 4,16 miliarde lei, emiterea valorilor mobiliare de stat în sumă de 4 miliarde de lei, cu 2 miliarde mai mult decât a fost planificat inițial pentru 2020, împrumutul de 454 de milioane lei din partea Băncii Mondiale.

După noile rectificări, veniturile Bugetului vor fi de 61,67 de miliarde de lei, cu 11% mai mici față de cele aprobate anterior. Cheltuielile vor fi de 77,9 miliarde de lei, cu 1,6% în scădere față de cele aprobate inițial.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0