Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vladimir Bolea: Cum pot fi soluționate problemele din sectorul agricol

© Sputnik / OsmatescoVladimir Bolea
Vladimir Bolea - Sputnik Moldova
Abonare
Într-un interviu pentru Sputnik, vicepreședintele Comisiei parlamentare agricultură şi industrie alimentară, Vladimir Bolea, a vorbit despre soluțiile pe care urmează să le întreprindă autoritățile în vederea soluționării problemelor agricultorilor.
Vladimir Bolea: Măsuri prioritare privind soluționarea problemelor din sectorul agricol

Agricultura continuă să fie un sector important în economia Moldovei. 27 la sută dintre persoanele ocupate activează în acest domeniu, care constituie 17 la sută din PIB-ul țării. În acest sens, deputatul Vladimir Bolea spune că, până la etapa actuală, comisia pe care o reprezintă a reușit să identifice câțiva pași importanți pe care urmează să-i întreprindă în următorii ani pentru a dezvolta sectorul agricol.

"În următorii ani, reieșind din potențialul economic pe care îl avem și ajutorul pe care-l vom primi de la partenerii externi de dezvoltare, ne propunem să investim în utilaje de ultima generație, care măresc considerabil calitatea prelucrării terenurilor, reduc pierderile pe care le avem la recoltare și soluționează lipsa forței de muncă - o problemă acută în sectorul agricol", a menționat deputatul.

O altă prioritate este colaborarea cu partenerii externi, spune Vladimir Bolea. Și elaborarea diferitor sisteme de relaționări între micii agenți economici și marile lanțuri comerciale din țara noastră este o prioritate pentru autorități.

Засуха в Воронежской области, secetă - Sputnik Moldova
Guvernul a alocat 200 000 000 de lei pentru agricultori: Când vor putea fi ridicați banii
"Cele mai importante piețe de desfacere spre care trebuie să ne orientăm sunt Uniunea Europeană și Federația Rusă cu care trebuie să dezvoltăm relații de colaborare. De asemenea, conlucrăm cu reprezentanții Ministerului Economiei, în vederea soluționării problemelor micilor producători care nu pot face față cerințelor înalte impuse de marile lanțuri de comercializare pentru a-și vinde marfa pe rafturile magazinelor din țară", a remarcat el.

Vladimir Bolea spune că o altă prioritate este investirea în tehnologiile sistemelor de irigare, care vor reduce cheltuielile imense ale agricultorilor la pomparea apei, consumul de energie electrică și transportarea apei de la distanțe mai mari. Totodată, membrii Comisiei sunt într-o strânsă colaborare cu oamenii de știință din țară, care-și propun să elaboreze soiuri capabile să reziste condițiilor climaterice din Moldova (secetă, grindină ș.a.).

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0