Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Când va primi Republica Moldova prima tranșă de asistență macrofinanciară de la UE

© Pixabay / stevepbВалюта
Валюта - Sputnik Moldova
Abonare
Prima tranșă din asistența macrofinanciară de la Uniunea Europeană ar putea ajunge în țara noastră în luna septembrie, iar a doua parte a banilor - numai după îndeplinirea mai multor condiții.

CHIȘINĂU, 3 aug – Sputnik. Chișinăul se așteaptă să primească prima tranșă de asistență macro-financiară din partea Uniunii Europene în septembrie 2020. Despre aceasta a anunțat premierul Ion Chicu după tradiționala ședință de luni cu președintele Igor Dodon și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Premierul a amintit că Guvernul a aprobat proiectul de Lege de ratificare a Acordului de împrumut de asistență macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene.

Strângere de mâna - Sputnik Moldova
Societate
Asistență financiară din partea UE: A fost semnat memorandumul de înțelegere

„Urmează să fie aprobat de Parlament. La următoarea ședință a organului legislativ acest acord va fi ratificat, astfel încât prima tranșă de 50 de milioane de euro să fie debursată, așa cum sperăm, în septembrie”, a spus Chicu.

În ceea ce privește a doua parte a fondurilor, premierul a menționat că autoritățile vor trebui să îndeplinească șase condiții incluse în memorandumul aprobat de Guvern și care urmează să fie aprobat de Parlament.

Condițiile împrumutului acordat de UE

Amintim, în mod separat, UE pune la dispoziția Moldovei împrumutul de asistență macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro ca parte a deciziei de a acorda asistență macrofinanciară pentru zece țări partenere pentru a le ajuta să limiteze efectele economice negative provocate de epidemia de COVID-19.

Comisia este pregătită să acorde prima tranșă a acestei asistențe macrofinanciare în cel mai scurt timp, după adoptarea legală a Memorandumului de Înțelegere cu Republica Moldova. Memorandumul de Înțelegere stabilește acțiunile politice pentru a fi îndeplinite în schimbul ajutorului.

Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Politică
Președintele a dezvăluit când ar putea fi votat acordul de împrumut cu Federația Rusă

Noul împrumut are un termen maxim de 12 luni, iar termenul de rambursare nu este mai mare de 15 ani. Rata dobânzii aplicată pentru fiecare tranșă va depinde de parametrii aplicați de Comisia Europeană la împrumuturile de pe piața financiară internațională.

Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind Asistența Macro-financiară în valoare de 100 milioane euro și Memorandumul de Înțelegere în acest sens a fost semnat la data de 21 iulie, curent. 

Tot în ședința de vineri, 31 iulie, Executivul a aprobat proiectul de hotărâre privind relansarea negocierilor cu Federația Rusă în vederea împrumutului de 200 de milioane de euro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0