Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Președintele a dezvăluit când ar putea fi votat acordul de împrumut cu Federația Rusă

© Sputnik / Yana ZaharovaВалюта разных стран
Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Igor Dodon a declarat că împrumutul în valoare de 200 de milioane de euro de la Fderația Rusă este foarte important pentru Republica Moldova, iar negocierile ar putea fi gata până la sfârșitul lunii august.

CHIȘINĂU, 24 iul - Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, a fost întrebat de jurnaliști la ce etapă se află inițiativa cu privire la împrumutul în valoare de 200 de milioane de euro dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

Владимир Путин и Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Creditul rus în valoare de 200 de milioane de euro: Vor fi reluate negocierile

''În cadrul vizitiei mele la Moscova, autoritățile rusești m-au întrebat de ce noi nu vrem să luăm banii. Au zis că vor să ne ajute, dar noi nu vrme să luăm. Acum, noi suntem gata să luăm totul pe puncte din acord și nu vedem motive pentru care celelalte partide să nu susțină inițiativa. Acești bani sunt necesari și am auzit alte partide care spun deja că banii trebuie și condițiile sunt bune. Trebuie să luăm pentru că toate țările împtumută în această perioadă pentru a depăși deficitele bugetare. Eu sunt optimist și cred că dacă vom încheia discuțiile până la sfârșitul lunii august, în noua sesiune a Parlamentului ar putea fi votată inițiativa de deputați'', a declarat președintele țării, Igor Dodon.

În data de 7 mai, magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțional acordul de împrumut în valoare de 200 de milioane de euro dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Sesizarea a fost depusă la CC de către de deputatul din grupul parlamentar PRO Moldova Sergiu Sîrbu. Mai multe prevederi ale respectivei legi au fost contestate și de deputații din PAS și PPPDA. 

Potrivit acordului, Rusia urma să ofere Moldovei un credit în valoare de 200 de milioane de euro cu dobândă de 2% anual, pe un termen de 10 ani. Prima tranșă de 100 de milioane de euro trebuia să fie transferată timp de 30 de zile din data intrării în vigoare a Legii privind ratificarea acordului cu Rusia. Creditul oferit trebuiea să fie cheltuit parțial la acoperirea deficitului bugetar, care în 2020 constituie aproximativ 16 miliarde de lei. Acum, acordul urmează să fie renegociat. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0