Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ioniță: Trebuie să urmărim trei pași pentru ca CFM să devină o instituție profitabilă

© Sputnik / OsmatescoVeaceslav Ioniță
Veaceslav Ioniță - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", economistul Veaceslav Ioniță a enumerate măsurile pe care trebuie să le întreprindă autoritățile pentru ca Întreprinderea de Stat "Calea Ferată din Moldova" să devină una profitabilă.
Ioniță: Trebuie să urmărim trei pași pentru ca CFM să devină o instituție profitabilă

Economistul Veaceslav Ioniță susține că separarea serviciului de transport de infrastructură este primul pas pentru ca Întreprinderea de Stat "Calea Ferată din Moldova" să devină una profitabilă.

"Calea ferată asigură precondiția unei dezvoltări economice. Aceasta nu este o problemă secundară, ci o problemă de securitate și dezvoltare economică a țării. Aceasta a pierdut transportul de mărfuri, transportul de pasageri. Anual, volumul de export în Republica Moldova de servicii de transport este de 450 de milioane de dolari, de patru ori mai mult decât exportul de vinuri. Este cea mai puternică ramură de export –o ramură cu perspective enorme, ignorată de țara noastră", a declarat pentru Sputnik economistul.

Pe lângă faptul că instituția are nevoie de investiții mari, aceasta trebuie să asigure accesul tuturor companiilor și să evite "monopolul artificial", care nu aduce nici un beneficiu cetățeanului simplu.

Фонтан у железнодорожного вокзала - Sputnik Moldova
Va fi sau nu vândută CFM: iată ce spune președintele Dodon - Video
"Trebuie să oferim accesul companiilor private, inclusiv străine, așa cum se întâmplă în domeniul aviației. Amintiți-vă cât de scumpe erau biletele avia anterior, iar acum poți găsi bilete ieftine în orice colt al lumii. Cred că în domeniul transportului feroviar, dacă vom face pași corecți în cinci ani, ne vom putea bucura de rezultate. Aș vrea să am posibilitatea să cumpăr un bilet de tren din Chișinău în orice oraș din Europa, să am parte de servicii frumoase și calitative", a subliniat Ioniță.

De asemenea, economistul a adăugat că pentru o dezvoltare armonioasă este necesar să existe o concurență acerbă între companiile naționale de transport feroviar, inclusiv, cu transportatorii auto și avia.

De menționat că Întreprinderea de Stat "Calea Ferată din Moldova" a fost înființată în data de 30 martie 1992. Astăzi feroviarii și veteranii CFM își sărbătoresc Ziua Profesională.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0