Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pericolul ascuns în piețele din țară: Cum să alegem harbuji și zemoși copți, fără nitrați

© Sputnik / OsmatescoLuminița Suveică
Luminița Suveică - Sputnik Moldova
Abonare
Luna august este sezonul pepenilor verzi și galbeni. Specialiștii ne avertizează că fructele de sezon sunt contaminate cu nitrați, care pot provoca probleme serioase de sănătate.
Pericolul ascuns în piețele din țară: Cum să alegem harbuji și zemoși copți, fără nitrați

Chiar dacă unii vânzători susțin că fructele și legumele pe care le propun consumatorilor nu au fost tratate chimic, totuși este bine ca oamenii să se asigure înainte să consume produsele procurate. Pe lângă mulțimea de fructe și legume de sezon, cunoaștem bine că în perioada de vară de o popularitate aparte se bucură harbujii și zemoșii.

Pentru nimeni nu este un secret că până a ajunge în casele consumatorilor, unele fructe sunt tratate din belșug cu diverse substanțe pentru a se păstra cât mai bine, iar culegătorii, mașinile de transport sau tarabele din piețe le pot contamina cu diverse bacterii periculoase. În fiecare an auzim despre intoxicațiile din cauza consumului fructelor de sezon și chiar o mica felie de pepene verde sau galben poate dăuna sănătății.

"Toate fructele conțin nitrați - săruri ale acidului azotic ce ajută la formarea proteinei vegetale, însă acestea nu trebuie să fie în exces. O parte din nitrați pot fi eliminați de organism, iar cei care interacționează cu microflora din intestine formează compuși dăunători – nitriții. Aceștia de fapt prezintă cel mai mare pericol și duc la tulburări grave ale metabolismului, scad imunitatea, provoacă un dezechilibru a sistemului nervos ș.a", a explicat într-un interviu pentru Sputnik doctorul în medicină Luminița Suveică.

De exemplu, cantitatea normală de nitrați ce se conține într-un pepene galben trebuie să fie de 60 miligrame la kilogram. Conținutul de nitrați inferior constituie până la 150 mg, mediu până la 700 mg, înalt până la 1500 mg, iar cel maximal peste 4000 mg/ kg.

"Dacă produsele ce conțin o cantitate prea mare de nitrați sunt consumate zilnic, atunci există riscul de a forma cancerul gastric. Nu trebuie de abuzat de aceste produse și este foarte bine dacă ați putea verifica cu ajutorul unui nitratomer de fiecare dată când faceți cumpărăturile", a spus specialistul.

Serghei Lelic - Sputnik Moldova
Moldovenilor le este frică să cumpere legume și fructe – Ce se întâmplă

Referindu-se la alegerea unui harbuz, specialistul a menționat câteva criterii importante la care trebuie să atragă atenția fiecare consumător. În primul rând, cumpărătorul trebuie să atragă atenția la câteva caracteristici exterioare precum: mărimea harbuzului (nu trebuie să fie prea mare și să fie ușor), nu trebuie să aibă tăieturi și fisuri, pedunculul trebuie să fie uscat, coaja lucioasă, iar dungile evidențiate clar.

De menționat că în luna iunie curent, un lot de pepene galben, cu un conținut sporit de nitrați, care urma să fie importat în Republica Moldova a fost depistat la frontieră de către inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și ulterior a fost lichidat. Investigațiile de laborator au arătat că în respectivii pepenii galbeni concentraţia de nitraţi depăşea de două ori limitele maxime admisibile. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0