Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenilor le este frică să cumpere legume și fructe – Ce se întâmplă

© Sputnik / Miroslav RotariSerghei Lelic
Serghei Lelic - Sputnik Moldova
Abonare
În plin sezon agricol, legumele și fructele au devenit o sursă reală de intoxicație. Specialiștii spun că oamenii sunt îngrijorați de această situație și le este frică să-și umple coșul cu legume proaspete atunci când merg la cumpărături.
Moldovenilor le este frică să cumpere legume și fructe – Ce se întâmplă

Fructele și legumele din comerț sunt adevărate pericole pentru sănătatea oamenilor. Potrivit Centrului Național pentru Protecția Consumatorilor, o bună parte din nectarine, ceapa, pepenele verde, pepenele galben, strugurii sunt pline de nitrați. 

Vlad Sainciuc - Sputnik Moldova
Incredibil: Acest truc simplu te poate ajuta să elimini pesticidele din fructe și legume

În luna septembrie, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a prelevat 272 de probe pentru investigarea conținutului de nitrați în fructele și legumele proaspete. În urma investigațiilor s-a constatat că situația în piețe este catastrofală. O simplă verificare cu un nitratomer de uz casnic a arătat cifre care îngrozesc.

"Spre exemplu, în ceapă nivelul de nitrați depășea doza limită de două ori. Am primit foarte multe mesaje de la consumatori, care spuneau că le este frică să-și facă cumpărăturile", a declarat reprezentantul Centrului Național pentru Protecția Intereselor Economice ale Consumatorilor, Serghei Lelic.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, limita admisibilă a nitraților pe zi este de 3,7 mg la 1 kg al masei corporale, iar de nitriţi – 0,2 mg.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0