Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dorința de distracție, mai mare decât teama de COVID-19: În club se dansează până în zori

© Sputnik / Alexey Filippov / Accesați arhiva multimediaФиналистки ежегодного всероссийского конкурса красоты "Miss MAXIM 2019"
Финалистки ежегодного всероссийского конкурса красоты Miss MAXIM 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Tinerii din Capitală se distrează în cluburile de vară în pofida restricțiilor autorităților. Dansează ceafă în ceafă fără să le pese de consecințe.

CHIȘINĂU, 1 aug – Sputnik. În timp ce pacienții gravi cu COVID-19 se află între viață și moarte în spitale, tinerii chefuiesc până în zori în cluburile de noapte în aer liber. Realitatea tristă este că nicio persoană nu poartă mască, iar distanță socială nu poate să existe în condițiile în care tinerii dansează ceafă în ceafă.

Centrul COVID-19 Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
COVID-19 în Republica Moldova: Peste 30 de persoane în stare extrem de gravă

Chiar dacă mulți dintre ei sunt conștienți de faptul că, odată ce merg într-un loc aglomerat, se expun riscului de infectare cu COVID-19, cheful de distracție este mai mare decât teama de coronavirus.

Despre cluburile care activează pe timp de pandemie se cunoaște în cercuri restrânse – între tineri. Dacă formal ele activează ca și terase pe timp de pandemie și trebuie să ai o masă rezervată la care să stai și să nu vii cu mai mult de trei persoane, în realitate lucrurile stau cu totul diferit. Oamenii sunt lăsați să intre în club într-un număr mare și după o anumită oră nu se mai ține cont dacă ai sau nu masă rezervată. Cu alte cuvinte, tinerii vin să danseze și să comunice cu cei pe care nu i-au mai văzut de multă vreme.

Ne-am dorit să aflăm care este poziția administratorului unui club de noapte în aer liber în legătură cu această situație și de ce nu se conformează în totalitate regulilor impuse de autorități. Ne-a răspuns la telefon o femeie care a vorbit evaziv și care a negat că în clubul respectiv se încalcă regulile impunse de autoritățile.

” - La terasa noastă oamenii poartă mască. Când stau la masă, oamenii pot să și-o scoată. – Dar când dansează, tinerii poartă mască? – Noi nu dăm interviuri”, acesta este răspunsul care l-am primit de la femeia care ne-a răspuns la telefon și care nu a dorit să se prezinte.

Imaginile video filmate de tinerii care se distrează în acest club și care au fost plasate pe Instagram arată cu totul altceva decât ce ne-a declarat mai sus persoana care a răspuns la numărul de telefon indicat de pagina de Facebook a clubului în aer liber.

L-am contactat pe ofițerul de presă al Poliției Capitalei, Natalia Sati, pentru a afla dacă oamenii legii s-au autosesizat în cazul teraselor care se transformă în timpul nopții în cluburi.

”Politia s-a autosesizat cu privire la imaginile video și urmează să fi stabilite toate circumstanțele, dacă agentul constatator v-a stabili că agentul economic a admis încălcări cu privire la respectarea condițiilor impuse de către autorități, acesta risca o amendă în marime de până la 75 de mii de lei”, a declarat Natalia Stati pentru Sputnik Moldova.

Amintim că cluburile de noapte de orice tip, în incăpere sau în aer liber, nu au voie să activeze în perioada stării de urgență în sănătate publică. Starea de urgență este valabilă până în data de 31 august. Potrivit premierului Ion Chicu aceasta este unica soluție de a menține sub control pandemia de COVID-19 în țara noastră.

”Se păstrează aceleași restricții până în data de 31 august de aflare în locuri publice a mai mult de trei persoane, regim special pentru persoanele care au o vârstă mai mare de 63 de ani, activitățile cluburilor de noapte. Ne referim la activitatea discotecilor”, a precizat anterior premierul Ion Chicu.

Pe timpul stării de urgență în sănătate publică, purtarea măștilor în transportul public, în spațiile comerciale, în spațiile publice închise este obligatorie. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul. O altă obligație ține de evitarea aglomerațiilor.

Reacțiile adverse cauzate de medicamente - o campanie a Agenției Medicamentului - Sputnik Moldova
Societate
Studii clinice privind tratamentul COVID-19: Cine și pe seama cui le efectuează în Moldova

Persoanele cu vârsta de peste 63 de ani nu au voie să se deplaseze în afara domiciliului, cu excepția necesității stringente. Aceasta obligație se răsfrânge și asupra persoanelor cu probleme de sănătate, ele, la fel, fiind în grupul de risc.

Se permite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și cu întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului. Întrunirile însă nu pot fi organizate în adiacentul instituțiilor publice, de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0