Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Studii clinice privind tratamentul COVID-19: Cine și pe seama cui le efectuează în Moldova

© Photo : Agenția Medicamentului și DispozitivelorReacțiile adverse cauzate de medicamente - o campanie a Agenției Medicamentului
Reacțiile adverse cauzate de medicamente - o campanie a Agenției Medicamentului - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova, alături de alte state ale lumii, efectuează studii clinice privind tratamentul COVID-19.

CHIȘINĂU, 29 iul – Sputnik. În Republica Moldova avem înregistrate trei studii clinice destinate tratamentului COVID-19. Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Eremei Priseajniuc, a menționat că aceste studii au menirea de a dezvolta preparatele, de a le aduce la stadiul de evaluare și cercetare a unor produse care au demonstrat la diferite faze, în diferite țări ale lumii, eficacitate, și cel mai important, siguranță pentru pacienți.

Pentru a înțelege cu exactitate ce înseamnă aceste studii, Eremei Priseajniuc ne-a dat un exemplu.

„Înainte ca un medicament să ajungă pe piața noastră și să fie propus pentru administrare în tratamentul a diverse maladii, se efectuează studiile clinice la acel medicament. Orice produs, orice medicament înainte să fie plasat pentru administrare el este demonstrat din punct de vedere al eficacității și siguranței prin prisma acestor studii”, a specificat directorul AMDM.

Un exemplu viu în acest caz este promovarea ca posibil leac pentru noul coronavirus a hidroxiclorochinei, medicamentul anti-malarie care a fost promovat. Ulterior a fost efectuat studiul clinic Solidarity, la care au participat mai multe state și în cadrul căruia s-a depistat că acest produs ar avea reacții adverse mai ales pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare și chiar dau anumite complicații. Astfel, testele cu acest preparat au fost întrerupte, iar utilizarea medicamentului în tratamentul COVID-19 a fost interzisă.

Victor Cojocaru - Sputnik Moldova
Detalii despre studiul clinic pentru pacienții cu COVID-19 la Spitalul "Timofei Moșneaga"

„Aceste studii sunt o oportunitate deosebită pentru Republica Moldova, în condițiile în care devenim o parte a sistemului internațional ce se referă la derularea studiilor clinice, care se desfășoară pe întreg globul. Vorbim nu doar de țările din regiune, dar și statele membre ale Uniunii Europene, Statele Unite, Marea Britanie”, a declarat directorul Agenției.

În desfășurarea ultimului studiu există o colaborare strânsă între Universitatea de Medicină „Nicolae Testemițanu” cu Universitatea Stanford din SUA. Astfel, specialiștii de la noi vor avea posibilitatea unui schimb de experiență și bune practici în tot ce înseamnă tratament și acțiuni inovative la identificarea unor noi metode de tratament COVID-19. În cadrul primelor două studii, au fost pregătite toate etapele pentru efectuarea importului de medicamente care vor fi utilizate în acest sens.  

Pe lângă acestea se desfășoară și alte studii care au menirea de identificare a unui produs care să combată virusul. Totodată, se desfășoară și studii clinice pentru elaborarea unui vaccin anti COVID-19. O astfel de intenție este și în țara noastră.

Медик показывает образцы мазка на COVID-19  - Sputnik Moldova
Agenția Medicamentului dă undă verde testării unui medicament anti COVID-19

„Din discuțiile pe care le purtăm cu companiile de cercetare există astfel de intenție. Acum negociem asupra negocierilor de a i se oferi Republicii Moldova platforma de efectuare a studiilor clinice pe vaccinuri care deja au fost trecute prin etapa de testare și evaluare și cea mai importantă condiție, siguranța pacienților”, a mai spus Eremei Prisneajiuc.

Primele două studii au fost aprobate de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și se desfășoară la Spitalul Clinic Republican sun conducerea investigatorului principal, Victor Cojocaru. 

Cel de-al treilea studiu care a fost aprobat de Agenție săptămâna trecută se desfășoară pe platforma Spitalului de boli infecțioase „Toma Ciorbă” din Capitală. Investigatorii principali ai acestui studiu sunt doctorul în științe medicale Valentina Smeșnoi, șeful catedrei boli infecțioase a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, doctor habilitat în științe medicale Gheorghe Plăcintă și doctorul habilitat în științe medicale, profesor universitar Victor Pântea. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0