Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cazul Casei Presei şi fosta cantină a Guvernului: Din dosar penal în contravențional

© Sputnik / Miroslav RotariCasa Presei
Casa Presei   - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Procuratura anticorupție a clasat procesul penal de în cazul dării în locațiune și înstrăinării Întreprinderii de Stat „Casa Presei” și fostei cantine a Cancelariei de Stat. Totuși, pe acest fapt a post pornită o cauză contravențională.

CHIȘINĂU, 1 aug - Sputnik. Într-un comunicat de presă, Procuratura Generală anunță care este noua decizie luată de Procuratura Anticorupție în dosarul dării în locațiune și înstrăinării Întreprinderii de Stat „Casa Presei” și fostei cantine a Cancelariei de Stat.

Золотые украшения - Sputnik Moldova
Societate
Moldova: Aur de contrabandă, în proporții deosebit de mari, vândut prin fals în acte
Potrivit acestuia, Procuratura Anticorupție a examinat toate actele și circumstanțele care au stat la baza inițierii, acum un an, a procesului penal pe faptul dării în locațiune și înstrăinării Întreprinderii de Stat „Casa Presei” şi fostei cantine a Cancelariei de stat, care se prezuma că ar fi avut loc cu derogări de la lege.

Cu referire la faptul că ar fi fost spălați bani, în urma investigațiilor efectuate nu s-a constatat proveniența ilegală a mijloacelor bănești, folosite de către patru agenți economici la procurarea bunurilor statului.

Cât despre "abuzul de serviciu" comis de către angajații publici la înstrăinarea bunurilor amplasate pe str. A. Pușkin și str. Alexei Mateevici din Capitală, s-a constatat lipsa unui prejudiciu efectiv și real, cauzat prin acțiunile factorilor de decizie, pentru că, în speță, a fost încasat contra echivalentul pentru tranzacția efectuată pe de o parte, iar pe de altă parte, contractele de vânzare-cumpărare au fost reziliate, cu aducerea părților în poziția inițială, bunurile revenind în proprietatea statului.

Vlad Plahotniuc  - Sputnik Moldova
Politică
Interpol a refuzat să-l anunțe în căutare internațională pe Plahotniuc
Astfel, deoarece în cadrul investigațiilor nu au fost stabilite careva probe care ar fi servit la constatarea unei bănuieli rezonabile cu privire la comiterea acestor sau altor infracțiuni, Procuratura Anticorupție a adoptat decizia de clasare a procesului penal.

Totuși, procurorii au constatat că funcționarii publici implicați la diferite faze ale procesului au depășit intenționat, în mod vădit, limitele drepturilor și obligațiilor prevăzute de lege, prin care au comis contravenția prevăzută de art.313 din Codul Contravențional.

În această ordine de idei, au fost recunoscuți culpabili de comiterea contravenției nominalizate mai mulți funcționari, inclusiv de rang înalt, și anume:

- 6 membri ai Comisiei de negocieri directe pentru darea în locațiune a activelor neutilizate a întreprinderii de Stat Complexul „Casa Presei” a Cancelariei de Stat a Republicii Moldova;

- 6 membri ai Consiliului de Administrare al Î.S. Complexul „Casa Presei”;

- 9 membri ai Comisiei de privatizare a încăperilor nelocuibile, date în locațiune, instituită prin ordinul Directorului General al Agenţiei Proprietăţi Publice.

Despre hotărârea adoptată, Procuratura Anticorupție a înștiințat figuranții și persoanele interesate, fiindu-le explicat modul şi termenul de contestare a soluțiilor adoptate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0