Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alarmant: Deși numărul cazurilor de COVID-19 crește, oamenii par să devină mai nepăsători

© Sputnik / Anatolii KiriakКишинев соблюдает меры безопасности из-за коронавируса
Кишинев соблюдает меры безопасности из-за коронавируса - Sputnik Moldova
Abonare
Se fac nunți, nu se poartă măști, nu se respectă distanța socială iar agenții economici nu pun la dispoziție dezinfectant. Acestea sunt doar câteva dintre încălcările pe care le înregistrează autoritățile.

CHIȘINĂU, 29 iul - Sputnik. Autoritățile înregistrează zeci de încălcări ale măsurilor de protecție împotriva coronavirusului. De exemplu, săptămâna trecută au fost documentate cinci cazuri când cetățenii și agenții economici au ignorat legea și au organizat nunți și cumetrii. În context, toate persoanele s-au ales cu amenzi. 

Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” - Sputnik Moldova
Societate
Cazurile de COVID-19 sunt în creștere: Iată câte s-au înregistrat astăzi

”Mulți agenți economici continuă să admită încălcări. Din 171 de obiective verificate, 46 au admis încălcări. Astfel, la unu din patru obiective se admit nereguli. Specialiștii ANSP au aplicat 46 de sancțiuni, dintre care 20 pentru frizerii, 39 - unități de comerț și 7 în cazul farmaciilor și instituțiilor medicale. Angajatorii nu asigură triajul angajaților, se admit aglomerări, nu se poartă măști, lipsește dezinfectantul și echipamentele. Mă adresez către toți agenții să fim mai responsabili'', a declarat Vasile Guștiuc, director adjunct al ANSP. 

În același timp, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au verificat 444 unități și au depistat aceleași nereguli.

”Astfel, au fost stabilite 33 de neconformități, dintre care 18 pe domeniul siguranței alimentelor și trei în alimentație publică, șase pe domeniul fitosanitar și nouă în domeniul sanitar-veterinar. Către IGP au fost transmise cinci dosare. S-au mai verificat 47 de piețe. Aici nu se purtau corect măștile, nu se făcea termoemtria la intrări și nu se respecta distanța socială. În cadrul controalelor comune cu IGP, la patru unități alimentare din Vadul lui Vodă, trei cafenele și un magazin alimentar, lipseau ecranele de protecție, vizierele, indicatoarele cu privire la măsurile de protecție”, a declarat Vladilsav Cotici, directorul ANSA. 

Президент РФ В. Путин провел совещание по вопросам о санитарно-эпидемиологической обстановке в РФ - Sputnik Moldova
Rusia
Putin, despre situația COVID-19, sistemul de sănătate și ridicarea restricțiilor

Și polițiștii au lucrat intens pe parcursul săptămânii trecute. Astfel, 10 mii de angajați ai MAI au verificat zilnic zonele și sectoarele aglomerate. Oamenii legii susțin că cetățenii devin mai responsbaili și anunță la 112 atunci când persoanele nu respectă măsurile de autoizolare sau admit alte încălcări.

”Avem 344 de contravenții documentate. Asta arată că nu toți au conștientizat pericolul pandemiei. Venim cu un apel ca toți cetățenii să fie mai responsabili. Avem 92 de cazuri când nu s-a respectat autoizolarea, urmează persoanele care nu respectă recomandările de aflare în locurile publice - 76 de cazuri. Se află mai mult de trei persoane în localuri, parcuri și nu respectă distanța socială. La fel, nu poartă măști. Prestatorii de servicii: 40 de cazuri privind documentarea vânzătorilor agricoli care nu au avut dezinfectant și măști. La fel, 38 de încălcări în magazine. Totodată, au fost documentate persoanele care nu poartă măști în transport, în spații închise și nu respectă distanța socială'', a declarat Sergiu Golovaci, secretarul de stat la Ministerul de Interne. 

Sergiu Golovaci mai spune că nu sunt respectate măsurile nici în zonele de agrement. Din 35 de localuri care au bazine de înot, nouă au admis abateri grave. De exemplu, deși aveau spațiu doar pentru 50 de oameni, polițiștii au identificat și câte 250 de vizitatori concomitent. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0