Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Când protestatarii au mai închis traficul pe drumurile naționale

© Sputnik / Miroslav RotariПротесты в центре Кишинева 24-06-2018
Протесты в центре Кишинева 24-06-2018 - Sputnik Moldova
Abonare
Protestul de astăzi al agricultorilor din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă nu constituie o premieră pentru Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 27 iul – Sputnik. Fermierii moldovenei au iești la acțiuni de protest cu blocarea drumurilor naționale încă din martie 2015. Atunci, agricultorii tot din regiunea de sud-est a țării au ieșit cu tehnica agricolă și au blocat circulația pe șoseaua Palanca-Chișinău, în apropiere de orașul orașele Anenii Noi, Căușeni și Ștefan Vodă.

Fermierii protestează la Chişinău - Sputnik Moldova
Video
La Chişinău protestează fermierii

După care agricultorii din cele trei raioane au ieșit din nou la proteste în luna aprilie a aceluiași an. În data de 15 aprilie 2015 mai multe drumuri din țară au fost blocate preț de 20 de minute, între ora 10:30 și 10:50. Un miting masiv a avut loc atunci pe șoseaua Chișinău-Căușeni, lângă localitatea Grigorievca.

În luna august 2015, două dintre cele mai importante organizații ale agricultorilor din țară, Federația Națională a Fermierilor și Asociația Producătorilor Agricoli UniAgroProtect, s-au declarat solidare cu fermierii din raionul Căușeni și au anunțat că sunt gata să participe la acțiunile de protest anunțate de aceștia în fața Ministerului de Finanțe, dacă autoritățile nu le vor achita subvențiile rămase restante din anul trecut.

Сбор овощей в фермерском хозяйстве - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Agricultorii moldoveni pregătesc noi proteste
Astfel că pe 25 august fermierii moldoveni au ieşit la o acţiune de protest în faţa clădirii Ministerului Finanţelor din Capitală. Ei au cerut ca repartizarea mijloacelor pentru compensarea pagubelor provocate de pierderea pieţei ruse să se facă pe principii echitabile. Traficul rutier a fost blocat atunci în preajma clădirii ministerului.

În iulie 2019, mai mulți localnici din patru sate din Anenii Noi, Delacău, Șerpeni, Speia și Puhăceni, au blocat șoseaua națională din apropierea localității Speia. Aceștia erau nemulțumiți de faptul că autoritățile nu iau atitudine în cazul drumurilor care sunt deteriorate zilnic de camioanele de mare tonaj, care merg spre carierele de nisip și pietriș din zonă.

TIR-uri - Sputnik Moldova
Societate
Mai multe TIR-uri au staționat în mijlocul drumului, blocând Intrarea în Bălți - VIDEO

În data de 11 noiembrie 2019, zeci de operatori de transport, nemulțumiți că nu pot obține autorizații pentru exportul de mărfuri în Federația Rusă, și-au parcat TIR-urile chiar în mijlocul drumului, blocând astfel intrarea în orașul Bălți.

Manifestația operatorilor de transport a început dimineață, dar pentru că nicio autoritate nu i-a luat în seamă, protestatarii au format un lanț viu la intrarea în Orașul Bălți, iar ulterior și-au parcat TIR-urile în mijlocul drumului. Din această cauză, în zonă s-au format ambuteiaje infernale. În cele din urmă, în fața transportatorilor a ieșit primarul orașului, Renato Usatîi.

Cu câteva zile înainte de acest protest, zeci de transportatori au protestat din același motiv în fața Ministerului Economiei, dar niciun reprezentant al instituției nu a ieșit să poarte discuții cu ei.

© Sputnik / Cătălina CerneiMai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni
Când protestatarii au mai închis traficul pe drumurile naționale - Sputnik Moldova
Mai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0