Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

La Chişinău protestează fermierii

Abonare
Reprezentanţii sectorului agricol cer de la stat repartizarea echitabilă a compensaţiilor pentru pierderea pieţei ruse.

CHIŞINĂU, 25 aug – Sputnik. Fermierii moldoveni au ieşit marţi la o acţiune de protest în faţa clădirii Ministerului Finanţelor din capitală. Ei au cerut ca repartizarea mijloacelor pentru compensarea pagubelor provocate de pierderea pieţei ruse să se facă pe principii echitabile.

Organizatorii pichetării sunt asociaţiile agricole UniAgroProtect şi Moldova Fruct.

Preşedintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari, a subliniat că 116 întreprinderi agricole încă nu şi-au primit compensaţiile. El a precizat că au avut de suferit în mod special proprietarii de livezi, care deţin câte aproximativ 15 hectare de plantaţii şi la care nu şi-au primit banii în sumă totală de 45 de milioane de lei.

„Ultima întâlnire cu premierul a arătat că poziţia guvernului vizavi de problemele noastre nu ne este convenabilă. Iată de ce am ieşit la acest protest. Cum vom proceda în continuare, va depinde de reacţia autorităţilor la acţiunile noastre; vom vedea dacă ne vor merge sau nu în întâmpinare”, a declarat Slusari pentru Sputnik.

Anterior, premierul Valeriu Streleţ ar fi promis că fermierii îşi vor primi compensaţiile în octombrie curent, după ce în ţara noastră va veni o misiune a Fondului Monetar Internaţional.

Anul trecut, Rusia a stabilit o serie de restricţii la importul de produse agricole din Republica Moldova. Până atunci, aproximativ 90 la sută din produsele agricole din ţara noastră erau orientate spre piaţa rusă. Guvernul de la Chişinău a decis să acorde compensaţii pentru pierderile suportate de fermieri din cauza acestor restricţii, dar suma de 160 de milioane de lei care a fost alocată în acest scop nu a fost suficientă, iar cei 1,5 milioane de dolari ce ar fi trebuit să ajungă la fermierii moldoveni din partea Băncii Mondiale, de asemenea nu au mai fost alocaţi.

În discuţia cu corespondentul Sputnik, Slusari a ţinut să menţioneze că UniAgroProtect vede câteva scenarii pentru derularea ulterioară a evenimentelor: continuarea protestelor, renunţarea la proteste şi începerea negocierilor cu autorităţile, crearea unei mişcări politice a agricultorilor sau aderarea la actuala platformă civică „Demnitate şi Adevăr”, care pregăteşte proteste ample pentru data de 6 septembrie.

Fluxul de știri
0