Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Dispune Republica Moldova de stocuri de medicamente pe timp de pandemie?

© Sputnik / Mihai CarausEremei Priseajniuc
Eremei Priseajniuc - Sputnik Moldova
Abonare
90 la sută dintre medicamente sunt de import în Moldova, iar 10% îi revin producției locale. Iată estimările Agenției Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale privind stocurile care există în prezent.
Dispune Republica Moldova de stocuri de medicamente pe timp de pandemie?

La începutul lunii iunie, Agenția Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a efectuat o evaluare a stocurilor, solicitând informații din partea tuturor distribuitorilor, importatorilor și producătorilor autohtoni de medicamente. În cadrul evaluărilor au fost luate în considerare solicitările cetățenilor din lunile martie-mai ale anului curent.

Potrivit direcotorului general al Agenției, Eremei Priseajniuc, ținând cont de consumul din aceste luni, regulatorul a avut intenția de a estima eventualele stocuri, pentru a analiza nivelul de pregătire al distribuitorilor. Și asta pentru a suplini și a satisface cererea din partea cetățenilor. Au fost estimate și riscurile ce ar putea surveni în condițiile în care au fost impuse unele restricții la nivel de țări – măsuri de carantină, oprirea producerii materiei prime în țările din care Moldova o cumpără.

Работа мобильных пунктов вакцинации в Казани - Sputnik Moldova
Dodon: Din toamnă, moldovenii care vor dori, ar putea fi vaccinați împotriva COVID-19
"Estimarea la momentul de față ne permite să spunem că pentru următoarele luni țara este pregătită, distribuitorii au stocurile corespunzătoare. Stocurile distribuitorilor au fost formate pentru grupurile farmaco-terapeutice care nu au fost epuizate în perioada de COVID pe motivul suspendării internărilor planificate în cadrul spitalelor. Având în vedere că nu se internau pacienții cu alte diagnosticuri sau cel puțin se punea accent pe pacienții cu COVID, distribuitorii au avut în stocuri multe produse care sunt utilizate pentru tratamentul altor maladii", a declarat pentru Sputnik directorul Agenției Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

Eremei Priseajniuc a subliniat faptul că instituția pe care o reprezintă depune un efort considerabil pentru a asigura accesul populației la medicamente, efectuând diverse analize, inclusiv prin prisma capacității producătorilor autohtoni.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0