Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Dodon: Din toamnă, moldovenii care vor dori, ar putea fi vaccinați împotriva COVID-19

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaРабота мобильных пунктов вакцинации в Казани
Работа мобильных пунктов вакцинации в Казани - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Igor Dodon a declarat că pandemia de COVID-19 nu va trece curând, iar singura soluție împotriva infecției ar putea fi doar vaccinurile. Șeful statului a spus că Moldova ar putea lua, în toamnă, vaccinuri din Federația Rusă.

CHIȘINĂU, 24 iul - Sputnik. Președintele Igor Dodon susține că pronosticurile făcute de epidimiologi încă în martie, au început acum să se adeverească și nu doar în Moldova, ci și în alte țări. Potrivit șefului statului, deși toți așteptau ca valul doi de coronavirus să vină în toamnă, acesta a venit mai devreme, după ce au fost relaxate restricțiile.

''Toți erau conștienți că va veni al doilea val, eu sunt ferm convins. Se merita să menținem restricțiile dure care erau până în 15 mai? Eu cred că nu pentru că ucideam complet economia, dar acum unele sectoare au început să se recupereze. Măsurile și acțiunile de până acum au fost la timp și corecte'', a declarat președintele țării, Igor Dodon. 

Igor Dodon susține că dacă restricțile ar fi fost scose din data de 1 august, atunci numărul îmbolnăvirilor cu COVID-19 ar fi fost în creștere, așa însă autoritățile au timp să pregătească țara de un nou val de coronavirus care se așteaptă în toamnă.

Медицина - Sputnik Moldova
Testarea primului vaccin împotriva COVID-19 a fost finalizat cu succes în Rusia

''Una din măsuri este menținerea stării de urgență în sănătate publică și ne pregătim intensiv și activ de ceea ce ar putea fi în toamnă, dar când timpul o să se răcească există riscul că va fi un val și mai mare de coronavirus. Noi trebuie să ne învățăm să trăim cu acest virus, căci el e pe o perioadă lungă. Foarte important să pregătim spitalele cu medicamente, consumabile, medici. Faptul că eu am venit cu ideea de a majora salariile la medici a adus rezultate bune, ei deja cedau. Acum, la Hâncești, după ce am semnat legea, 10 medici s-au angajat'', a mai spus președintele.

În același timp, șeful statului susține că Federația Rusă ar putea din toamnă să înceapă vaccinarea cetățenilor împotriva coronavirusului. Astfel, Igor Dodon nu exclude că și Moldova va lua vaccinuri. 

'' Știm că în Federația Rusă sunt unele succese în acest sens. Au fost unele discuții să vedem dacă vom putea, atunci când ei vor începe vaccinarea masivă, să luăm și noi mai multe vaccinuri și să vaccinăm oamenii. Dacă se va începe în toamnă, poate vom găsi posibilitate să vaccinăm și noi unele categorii de cetățeni mai sensibili, evident că vor fi cei care acceptă benevol'', a menționat Igor Dodon. 

În prezent, sunt 30 510 cazuri de COVID-19 în Moldova. Până acum, 15 407 persoane s-au vindecat, iar 726 au decedat. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0