Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Când ar putea fi redeschise grădinițele din Capitală - răspunsul primarului Ion Ceban

CC0 / Pixabay / Brendacfeyc / Детский сад
Детский сад - Sputnik Moldova
Abonare
Primarul Capitalei, Ion Ceban, a prezentat informațiile cu privire la precesul de înscriere a copiilor în clasa I-a și a X-a, dar a vorbit și despre pregătirea grădinițelor pentru noul an. Edilul-șef speră că instituțiile își vor redeschide ușile la 1 septembrie.

CHIȘINĂU, 26 iul - Sputnik. Într-un video postat pe pagina de Facebook, primarul Capitalei, Ion Ceban, susține că au fost depuse 10 mii de cereri de înscriere a copiilor din Chișinău în clasa I-a și 3 700 de solicitări privind înregistrarea în clasa a X-a.

Первый звонок - Sputnik Moldova
Societate
La Chișinău a început astăzi înscrierea copiilor în clasa I
''Avem cu o mie de cereri mai multe decât am prognozat. Asta ne-a surprins plăcut, dar pe de altă parte trebuie să facem față mai multor cerințe. Este important ca toți copiii să aibă acces la educație de calitate, iar sarcina noastră noastră prioritară este să repartizăm acești copii în instituțiile educaționale din municipiu'', a menționat Ion Ceban.

Edilul-șef susține că în prezent se pregătesc instituțiile de învățământ pentru noul an, iar grădinițele sunt prioritare. Astfel, a fost formată o comisie specială din cadrul Primăriei Chișinău care verifică lucrările. 

''Atidudinea este una foarte dură față de cei care execută acceste lucrări. Vrem calitate, în primul rând, și ca toate lucrările să fie finisate până în data de 1 septembrie. Și eu fac verificări ca să mă asigur. Pentru lucrările de reparație în grădinițele și școlile din Capitală, autoritățile municipale au alocat peste 109 milioane de lei. Totodată, 5 milioane de lei vor fi cheltuiți pentru dezinfectant și alte produse de protecție în grădinițe, iar alte 6 milioane de lei urmeză să fie alocate pentru gimnazii și licee'', a mai spus primarul.

Ala Revenco  - Sputnik Moldova
Mii de părinți le cer autorităților să redeschidă grădinițele: Argumentele acestora

Ion Ceban susține că este important de dezvoltat în continuare și educația online. 

''Avem o bibliotecă digitală cu peste 2500 de lecții, un proiect foarte bun, cu milioane de vizualizări deja. Aici este educația parentală, sfatul psihologului, pregătire pentru examenele de clasa a IX-a, examenele de bacalaureat. Proiectul este la prima etapă și sperăm să devină o platformă pentru toți anii de studii'', a menționat Ion Ceban.

Grădinițele și școlile și-au sistat activitatea la începutul lunii martie. Atunci, în Republica Moldova a fost confirmat primul caz de infectare cu noul tip de coronavirus. Ulterior, s-a decis instituirea stării de urgență și impunerea mai multor restricții. Recent, premierul Ion Chicu a anunțat că grădinițele și școlile ar putea fi deschise de la 1 septembrie. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0