Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mii de părinți le cer autorităților să redeschidă grădinițele: Argumentele acestora

© Sputnik / OsmatescoAla Revenco
Ala Revenco  - Sputnik Moldova
Abonare
În contextul în care grădinițele rămân închise, iar deocamdată nu se cunoaște când acestea își vor redeschide ușile pentru copii, peste 2600 de părinți au semnat o petiție online prin care le cer autorităților redeschiderea de urgență a instituțiilor preșcolare.
Mii de părinți cer autorităților să redeschidă grădinițele! Argumentele acestora

Peste 2600 de părinți au semnat o petiție în mediul online prin care le cer autorităților să redeschisă grădinițele sau să acorde indemnizații celor care nu pot merge la muncă deoarece sunt nevoiți să stea acasă cu preșcolarii.

Petiția, adresată Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, Ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministrului Educației, Culturii și cercetării și Avocatului Copilului, a fost depusă la Guvern. Potrivit autorilor inițiativei, riscul de îmbolnăvire cu COVID-19 poate fi redus, odată ce vor fi luate măsuri corecte de protecție.

„Noi cerem ca autoritățile să-și îndeplinească obligațiunile față de plătitorii de impozite din țara noastră, dar nu să dea cu piciorul în oameni și să se facă că nu aud problemele acestora. Am solicitat fie să fie redeschise grădinițele, fie să fie asigurate acele măsuri de protecție socială pentru părinții care stau acasă cu cei mici”, a declarat fondatoarea grupului Părinți Solidari, Ala Revenco, pentru Sputnik Moldova.

Autorii inițiativei nu înțeleg cum cei mici pot fi protejați de COVID-19, odată ce părinții lor merg la serviciu unde pe parcursul zilei interacționează cu mai mulți oameni.

Elena Lungu - Sputnik Moldova
Alții pot! Ce reguli trebuie să respecte copiii din Franța după redeschiderea grădinițelor

„Cum poți spune că un copil este în siguranță, atât timp cât părintele lui merge la serviciu și el contactează pe parcursul zilei cu diferiți oameni, indiferent că vorbim de locul de muncă, transportul public, piață sau magazin”, adaugă Ala Revenco.

Ala Revenco spune că mulți dintre copii au doar de suferit de pe urma deciziei autorităților, iar sănătatea unora chiar este pusă în pericol.

„Mulți dintre preșcolari sunt lăsați acasă cu frați sau surori mai mari, ceea ce este foarte periculos pentru sănătatea și viața lor. Acești copii nu sunt în siguranță”, conchide Ala Revenco.

De menționat este că, deocamdată, autoritățile nu au venit cu o reacție la această petiție. Între timp, reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și ai Primăriei Chișinău lucrează la elaborarea unui protocol cu condiții ce ar urma să fie impuse odată cu redeschiderea grădinițelor.

Fluxul de știri
0