Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Destinații turistice atractive: Ce poți descoperi în satul Hogineşti

© Sputnik / Rodion ProcaVasile Goncear
Vasile Goncear  - Sputnik Moldova
Abonare
Tradițiile seculare fac din Republica Moldova o destinație curioasă pentru vizitatori, fie că sunt veniți de peste hotare sau locuiesc în țara noastră. Vă propunem să descoperiți o locație deosebită - satul Hogineşti, locul ce impresionează pe fiecare prin farmecul său.
Destinații turistice atractive: Activități deosebite pentru vizitatori în satul Hogineşti

Din cele mai vechi timpuri, satul Hogineşti din raionul Călărași a fost unul dintre cele mai renumite centre ceramice din ţară. Dinastia de ceramiști locali numără nu mai puţin de 10 generaţii de meşteri, care are şi un nume sugestiv ‒ Goncear.

Casele vechi din Molovata Nouă - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Casele părăsite de la sate pot deveni adevărate bijuterii turistice : Foto

Vasile Goncear a moștenit numele, prenumele și meseria de la tatăl său. De mic copil era pasionat de lucrul cu lutul, iar această ocupație îi oferea o satisfacție nemaipomenită. El și-a început activitatea în satul Hoginești, dar a hotărât să-și încerce norocul peste hotarele țării - în Italia. 

Acolo a înființat un atelier în care crea lucruri deosebite din ceramică. Cu acestea a reușit să impresioneze o lume întreagă. Avea multe comenzi și se bucura de un succes grandios. Totuși, după 12 ani de străinătate, Vasile împreună cu familia sa au hotărât să revină în Moldova. Nu pentru că duceau o viață grea în Italia, ci pentru că aveau un dor nebun de meleagurile natale.

"Am creație în suflet, țin la familie, la neamul meu. Acesta e modul meu de viață. De fiecare dată demonstrez că poporul nostru nu este mai inferiori decât ceilalți", a spus Goncear.

Vasile Goncear a devenit cel mai cunoscut olar din Moldova, care are în palmares o mulțime de creații deosebite din lut, unele dintre ele fiind unice nu doar în țara noastră, dar și în întreaga lume.

"Ultima mea realizare, unică în țara noastră, este vasul de 2 tone creat din lut. De asemenea, am performanțe deosebite la roata olarului. Cariera pe care o posed este unica carieră de argilă din Moldova pentru olărit și nisip pentru construcții", a relatat el.

Maestrul vrea să facă din satul Hogineşti unul dintre centrele turistice ale ţării, iar temelia a fost deja pusă ‒ satul are emblema sa proprie, stema sa şi steagul său. Pe aceste simboluri este reprezentat, desigur, un ulcior de lut.

Археолог на раскопках - Sputnik Moldova
O adevărată comoară găsită în Moldova: Arheologilor li s-a tăiat răsuflarea – Foto

Satul are și o bună amplasare. Se află lângă cele patru mănăstiri renumite din raionul Călăraşi şi o altă destinaţie turistică − satul Palanca, unde anual vin pelerini şi turişti din Moldova şi din străinătate.

Vasile Goncear îndeamnă oamenii să descopere locurile frumoase din Republica Moldova și spune că poarta atelierului său este mereu deschisă pentru vizitatori.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0