Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cunoscută companie aeriană, la un pas de naționalizare - legătura cu „Air Moldova”

Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Operatorul low-cost „Blue Air” ar putea fi naționalizat, cel puțin parțial, anunță autoritățile române. Menționăm că acesta este unul dintre investitorii care a participat în 2018 la privatizarea „Air Moldova”.

CHIȘINĂU, 24 iul – Sputnik. Cunoscuta companie aeriană „Blue Air” ar putea fi naționalizată, pe modelul altor state.

Самолет - Sputnik Moldova
Societate
O companie din România a suspendat zborurile spre și dintre Moldova – detalii

Săptămâna viitoare ar putea avea loc o întâlnire între reprezentanți ai TAROM, Blue Air, premierul Ludovic Orban și ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

La începutul lunii în curs, Blue Air a anunțat intrarea în procedura de concordat preventiv. Aceasta este o procedură premergătoare dar, concomitent, de evitare a insolvenței.

Practic, compania se apără de creditori și pe baza unui plan agreat de aceștia, informează digi24.ro.

Potrivit declarațiilor reprezentanților Blue Air, în urma măsurilor excepționale din pandemie, compania a pierdut 100 de milioane de euro din veniturile prognozate. Din acest motiv, compania necesită restructurarea și rescadențarea unei datorii în valoare de 160 de milioane de euro. Pentru redresare, conform planului ar avea nevoie de un an și jumătate.

Care este legătura între „Blue Air” și „Air Moldova”

Самолет - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon despre situația de la „Air Moldova”: Investitorul nu respectă contractul
Amintim că în toamna anului 2018 compania „Civil Aviation Group S.R.L.” a cumpărat Compania aeriană „Air Moldova” în urma unui concurs de privatizare. Valoarea tranzacției a fost de 1,2 miliarde de lei. Compania „Civil Aviation Group SRL” este fondată de un grup de investitori, cel mai important dintre ei fiind la momentul respectiv compania românească „Blue Air”.

În 2019, Curtea de Conturi a identificat grave abateri în procesul de privatizare a „Air Moldova”. Potrivit raportului de audit, prețul la care a fost înstrăinată compania a fost unul derizoriu.

Între timp însă, au avut loc schimbări în structura asociaților de la ”Civil Aviation Group SRL”. Blue Air Aviation SA din România, care deținea 49% din capitalul proprietarului Air Moldova, a cedat pachetul, noul asociat al ”Civil Aviation Group SRL” devenind omul de afaceri din Letonia Dzintars Pomers.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0