Republica Moldova nu are cum evita soarta unor țări occidentale care au devenit ținta valului de imigranți, susține demograful Valeriu Sainsus. Țara noastră nu va ajunge niciodată depopulată, chiar dacă de aici ar pleca toți cetățenii moldoveni.
"Niciodată nu există spațiu gol. Deja observăm o imigrație masivă a populației din Asia. Fiți siguri că asiaticul, prin potențialul său demografic, ar putea ocupa un teritoriu precum este cel al țării noastre în mai puțin de un deceniu", susține specialistul.
Valeriu Sainsus afirmă că în Republica Moldova se va întâmpla ceea ce se întâmplă acum în alte părți: densitatea de populație se va reduce, iar lipsa de populație va fi compensat de populațiile altor state din periferie.
"Să nu uităm că întreaga zonă europeană se află sub presiunea imigranților. Probabil că aceste presiuni vor fi mai mici asupra Republicii Moldova pentru că în țara noastră nu există o bunăstare pe care să o putem raporta la cea din Uniunea Europeană, însă oricum aceste presiuni vor exista", a menționat expertul.
Mai mult, Sainsus afirmă că Republica Moldova nu are cum să se opună acestui proces, de aceea ar fi mai bine ca autoritățile să se gândească din timp la măsurile pe care urmează să le ia în vedere asimilării celor nou veniți.
"Probabilitatea moldovenilor plecați de a se reîntoarcere înapoi este foarte mică. În Republica Moldova, din 10 oameni care emigrează – doar unul nu nu rezistă presiunii emigrării și se întoarce înapoi. De aceea este important ca țara și sistemul să aibă în vedere asimilarea populației care se va stabili pe teritoriul nostru", a subliniat el.
Tendințele ultimelor două-trei decenii demonstrează că numărul populației Republicii Moldova descrește, în special în spațiul rural. Circa 80 la sută dintre cei care pleacă sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani, care sunt în căutarea unui loc de muncă. Valeriu Sainsus afirmă că, atâta timp cât vor exista diferențe majore între locurile de origine și locurile de destinație, atâta timp vom avea emigrație excesivă din Republica Moldova, iar faptul că acest fenomen continuă deja de trei decenii sugerează că schimbările în țară decurg lent sau practic nu sunt deloc.
Potrivit statisticilor, în Republica Moldova au rămas cu cu 1,3 milioane mai puțini oameni față de anul 1992, iar anul trecut, numărul nou-născuților a fost cel mai mic din ultimii 170 de ani.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova