Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Situația demografică după proclamarea Suveranității: 30 de ani de depopulare națională

Abonare
Demograful Valeriu Sainsus a vorbit pentru Sputnik Moldova despre situația demografică după proclamarea Declarației de Suveranitate a Republicii Moldova.

Demograful Valeriu Sainsus a vorbit pentru Sputnik Moldova despre situația demografică după proclamarea Declarației de Suveranitate a Republicii Moldova. Potrivit lui, Republica Moldova nu va atinge o populație de cinci milioane de oameni în următorii 100 de ani.

Migrație de muncă, călătorie cu trenul - Sputnik Moldova
Societate
Demograf: Astăzi tinerii nu-și doresc să aibă mulți copii

”Trebuie să spun că până în anii '90 prognozele demografice dezvoltau tendințe de crește. Noi prognozam că vom avea o populație de aproximativ cinci milioane de oameni. Totuși, aceasta nu s-a produs, a rămas mai mult un vis. Din perspectiva demografică, trebuie să spunem că țara nici în următorii 50-100 de ani nu va atinge cifra de cinci milioane de oameni”, a declarat demograful Valeriu Sainsus.

Valeriu Sainsus consideră că îmbătrânirea societăților este una din problemele demografice. La fel și faptul că oamenii emigrează excesiv din Republica Moldova.

Valeriu Sainsus - Sputnik Moldova
Demograf: Fără inovații în Moldova - tinerii pleacă, populația îmbătrânește

”Țara este într-o profundă depopulare, noi suntem la cel de-al treilea deceniu de depopulare și suntem într-o etapă de depopulare națională. Ceea ce înseamnă că întreg cadrul este periclitat de acestă problemă. Avem o criză a reproducerii. Populația se reproduce, dar generațiile nu se înlocuiesc. Natalitatea este depășită de mortalitate. Avem un bilanț natural negativ. Rămâne problema profundă a țării – îmbătrânirea demografică – unde suntem în topul țărilor din lume. Al patrulea argument ar fi emigrație excesivă care periclitează cadrul demografic în special în special populația potențială fizică și aptă de muncă”, a declarat demograful Valeriu Sainsus.

În Republicii Moldova locuiesc în prezent peste trei milioane de cetățeni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0