Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert economic: Are sau nu are de câștigat Moldova de pe urma împrumutului acordat de UE

© Photo : AgoraMoldova UE
Moldova UE - Sputnik Moldova
Abonare
Ne ajută sau nu împrumutul de 100 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană? Iată ce crede despre acest lucru expertul economic Viorel Gîrbu, care a explicat pentru Sputnik Moldova cum poate țara noastră să obțină avantaje prin ”import de imagine”.

CHIȘINĂU, 22 iul - Sputnik. Ieri, viceprim-ministrul Serghei Pușcuța și guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei Octavian Armașu au semnat Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind acordarea asistenței macro-financiare în valoare de 100 milioane euro și Memorandumul de Înțelegere în acest sens.

Strângere de mâna - Sputnik Moldova
Societate
Asistență financiară din partea UE: A fost semnat memorandumul de înțelegere

Potrivit Acordului, obiectivul acestui împrumut este de a diminua constrângerile de finanțare externă ale țării, de a atenua balanța de plăți și necesitățile bugetului, precum și de a sprijini Republica Moldova în situația financiară actuală.

Pentru a înțelege mai bine dacă ne ajută sau nu aceste 100 de milioane de euro, dar și care sunt riscurile, având în vedere că rata dobânzii aplicată pentru fiecare tranșă va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia de pe piața financiară internațională, corespondentul Sputnik Moldova a discutat cu expertul economic Viorel Gîrbu.

Gîrbu consideră că acest împrumut va ajuta Republica Moldova, având în vedere criza în care s-a pomenit țara noastră, dar și prin faptul că prin acest instrument de împrumut Moldova obține avantaje prin ”import de imagine”.

Знак процента - Sputnik Moldova
Credite și ajutoare nerambursabile: Câți bani atrage Moldova și pe ce sunt cheltuiți
”Da, desigur ca ne ajuta... executarea bugetului public în acest an este dezastruoasă. Creditul oferă avantage prin faptul că implică această modalitate de determinare a ratei dobânzii. Rata dobânzii este invers proporțională cu credibilitatea pe care o are o țară în viziunea creditorilor. Nu este un secret ca Moldova este văzută ca un ”dezastru” de către investitori, ratingul de țară este sub cel de ”gunoi”. Pe de altă parte, CE are o cu totul altă ”reputație”, implicit abilitatea CE de a obține costuri reduse la împrumuturile atrase de pe piață sunt incomparabil mai mari decât este cazul Republicii Moldova. De altfel, acest instrument a fost dezvoltate la propunerea statelor mai ”zbuciumate” din UE, precum Italia, și se face pe seama statelor model, precum este Germania. Or, facem un import de imagine, implicit în baza unei imagini străine obținem avantaje”, a explicat Viorel Gîrbu pentru Sputnik Moldova.

Condițiile împrumutului de 100 de milioane de euro

Знак процента - Sputnik Moldova
Credite și ajutoare nerambursabile: Câți bani atrage Moldova și pe ce sunt cheltuiți
Împrumutul urmează să fie acordat în două tranșe egale. Debursarea primei tranșe este condiționată de semnarea Memorandumului de Înțelegere, în timp ce a doua tranșă va depinde de progresele înregistrate în implementarea prevederilor Memorandumului. Pentru debursarea tranșei 2 sunt propuse spre realizare 6 acțiuni.

Durata acordării împrumutului este de maxim 12 luni, iar maturitatea acestuia este de maxim 15 ani. Rambursarea împrumutului va avea loc într-o singură plată. Rata dobânzii aplicată pentru fiecare tranșă va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piața financiară internațională.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0