Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mihăeș: Forțele de opoziție au suferit o înfrângere – Scenarii politice ale expertului

© Sputnik / OsmatescoRoman Mihăeș
Roman Mihăeș - Sputnik Moldova
Abonare
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu, înaintată de deputații Platformei DA și susținută de cei din Pro Moldova și PAS, a picat. Iată cum comentează această situație politologul Roman Mihăeș și care sunt scenariile la care ne putem aștepta în viitor.
Mihăeș: Forțele de opoziție au suferit o înfrângere – Scenarii politice ale expertului

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova analistul politic Roman Mihăeș a comentat situația privind moțiunea împotriva Guvernului Chicu.

Potrivit lui, demersul pe care l-a semnat Partidul Acțiune și Solidaritate condus de Maia Sandu, privind moțiunea lansată de Platforma lui Andrei Năstase de demitere a Guvernului Chicu, a fost un pas riscant, iar partidele din opoziție trebuie să-și recunoască înfrângerea.

"Forțele de opoziție au suferit o înfrângere. PAS-ul evident că și-ar fi dorit căderea Guvernului Chicu, dar nu în orice condiții […]. În acelați timp, singura șansă al lui Năstase era căderea Guvernului și pătrunderea în viitorul guvern în calitate de ministru de interne sau al justiție", a declarat Mihăieș.

Mai mult, comentatorul politic a subliniat că această înfrângere a partidelor de opoziție va majora șansele lui Igor Dodon de a obține încă un mandat în calitate de președinte.

Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Politică
Sesiunea de întrebări răspunsuri a luat sfârșit: Schimb de replici în Parlament
"Acum președintele Igor Dodon obține o victorie tactică de moment. Guvernul Chicu rămâne în funcție și el este avantajat în campania prezidențială. Este clar că Guvernul Chicu n-o să facă muncă electorală în favoarea președintelui, dar să ai un guvern prieten este una, să ai un guvern adversar - este altceva", a menționat el.

Cât privește viitoarele scenarii politice, Mihăeș a remarcat că partidele politice trebuie să-și regândească strategiile și să ajungă la un compromis pentru a-și majora șansele de câștig la alegerile prezidențiale din această toamnă.

"Șansele lui Igor Dodon de a câștiga din primul tur cresc destul de mult. Există o soluție – negocierea cu PD-ul ca acesta să nu propună un candidat din partea sa, iar acele 5 la sută pe care l-ar putea acumula PD-ul ar putea fi decisive. În cazul Maiei Sandu și al lui Andrei Năstase, aceștia trebuie să negocieze între ei și să identifice un singur candidat", a punctat politologul.

Maia Sandu, la Președinție - Sputnik Moldova
Politică
PAS și-a anunțat candidatul la alegerile prezidențiale din toamnă

Amintim că ieri doar 46 de deputați din cadrul opoziției parlamentare au susținut moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu. Aceștia fac parte din grupurile parlamentare PAS, Platforma DA, Pro Moldova și Partidul Șor. Deputatul independent Alexandru Oleinic s-a abținut de la vot.   

Moțiunea de cenzură a fost inițiată, în data 16 iulie, de deputații partidului politic al lui Andrei Năstase, Platformei DA, ea fiind sprijinită la scurt timp prin semnături de cei din formațiunea Maiei Sandu, Partidul Acțiune și Solidaritate.  

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0