Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

COVID-19 ar putea fi declarată drept boală profesională: Solicitările sindicaliștilor

© Photo : Facebook / Igor ZubcuIgor Zubcu
Igor Zubcu - Sputnik Moldova
Abonare
Federația Sindicală "Sănătate" din Republica Moldova a solicitat recunoașterea infecției COVID-19 drept boală profesională. Detalii despre această inițiativă am aflat de la vicepreședintele Federației, Igor Zubcu.
COVID-19 ar putea fi declarată drept boală profesională: Solicitările Federației Sindicale Sănătate

În fiecare zi, aflăm despre noi cazuri de COVID-19 printre angajații din domeniul sănătății. Statisticile ne arată că asistenții medicali sunt cei mai expuși riscului de a se îmbolnăvi. De la începutul pandemiei, aproape 3000 de lucrători medicali și non-medicali din sistem au fost diagnosticați cu COVID-19.

Вакцина - Sputnik Moldova
Rusia
Ministerul rus al Apărării a anunțat că vaccinul împotriva COVID-19 este deja gata
Ca urmare, Federația Sindicală "Sănătate" a solicitat recunoașterea infecției drept boală profesională. Oficialii din sănătate susțin însă că este prematur de a analiza această problemă, deoarece nu există dovezi științifice cu privire la cauzele îmbolnăvirii angajaților din domeniul sănătății la locul de muncă.

Potrivit vicepreședintelui Federației, Igor Zubcu, zilnic lucrătorii medicali sunt expuși riscului de a se infecta de COVID-19 la locul de muncă, chiar dacă au echipamente necesare de protecție.

"Am semnat un demers față de oficiali unde am solicitat recunoașterea Covid-19 ca boală profesională. Da, unii medici se tratează, dar întrebarea este consecințe vor fi? Ne dorim să existe posibilitatea ca să fie modificată legislația și să le oferim bilete de tratament pentru recuperarea sănătății, după ce s-au tratat de această boală, pentru că una dintre consecințele negative care ar putea apărea este pneumofibroza. Considerăm că un lucrător medical - infectat la locul de muncă nu trebuie să aibă grija de unde să găsească bani ca să trăiască mai departe și în ce condiții va fi tratat. Țara nu trebuie să se numească patrie doar când are nevoie de lucrătorii medicali, ci să-i protejeze în permanență", a relatat în studioul Sputnik Igor Zubcu.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a replicat însă că revendicarea sindicaliștilor este prematură, deoarece nu există dovezi științifice cu privire la cauzele îmbolnăvirii angajaților din domeniul sănătății la locul de muncă. De menționat că, în luna mai curent, Federația Sindicală "Sănătate" a semnat o declarație comună cu alte federații din domeniul sănătății din 11 state europene pe care i-a adresat-o Comisiei Europene în vederea susținerii inițiativei de a recunoaște infecția COVID-19 drept boală profesională.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0