În fiecare zi, aflăm despre noi cazuri de COVID-19 printre angajații din domeniul sănătății. Statisticile ne arată că asistenții medicali sunt cei mai expuși riscului de a se îmbolnăvi. De la începutul pandemiei, aproape 3000 de lucrători medicali și non-medicali din sistem au fost diagnosticați cu COVID-19.
Potrivit vicepreședintelui Federației, Igor Zubcu, zilnic lucrătorii medicali sunt expuși riscului de a se infecta de COVID-19 la locul de muncă, chiar dacă au echipamente necesare de protecție.
"Am semnat un demers față de oficiali unde am solicitat recunoașterea Covid-19 ca boală profesională. Da, unii medici se tratează, dar întrebarea este consecințe vor fi? Ne dorim să existe posibilitatea ca să fie modificată legislația și să le oferim bilete de tratament pentru recuperarea sănătății, după ce s-au tratat de această boală, pentru că una dintre consecințele negative care ar putea apărea este pneumofibroza. Considerăm că un lucrător medical - infectat la locul de muncă nu trebuie să aibă grija de unde să găsească bani ca să trăiască mai departe și în ce condiții va fi tratat. Țara nu trebuie să se numească patrie doar când are nevoie de lucrătorii medicali, ci să-i protejeze în permanență", a relatat în studioul Sputnik Igor Zubcu.
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a replicat însă că revendicarea sindicaliștilor este prematură, deoarece nu există dovezi științifice cu privire la cauzele îmbolnăvirii angajaților din domeniul sănătății la locul de muncă. De menționat că, în luna mai curent, Federația Sindicală "Sănătate" a semnat o declarație comună cu alte federații din domeniul sănătății din 11 state europene pe care i-a adresat-o Comisiei Europene în vederea susținerii inițiativei de a recunoaște infecția COVID-19 drept boală profesională.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova