Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Soluții pentru agricultori: Cum ar putea obține mai multe produse ecologice

© Sputnik / OsmatescoAlina Trofim
Alina Trofim - Sputnik Moldova
Abonare
Utilizarea substanțelor chimice este una dintre probleme majore în domeniul agriculturii. Pesticidele și erbicidele au un impact negativ asupra mediului ambiant, nemaivorbind de faptul că sunt și cauza principală a erodării solurilor.
Soluții pentru agricultori: Cum ar putea obține mai multe produse ecologice

În cadrul emisiunii Obiectiv, doctorul în științe biologice, Alina Trofim, a menționat că utilizarea abuzivă a chimicalelor în domeniul agricol are un impact negativ atât asupra sănătății oamenilor, cât și asupra mediului înconjurător.

Doctorul în biologie Alina Trofim spune că o ieșire din situație pentru agricultorii moldoveni ar fi  biostimulatorii. Acestea au o serie de beneficii printre care și contribuția la sporirea recoltei, obținerea unui produs de calitate etc.

"Necesitatea de biostimulatori în domeniul agriculturii este foarte înaltă în Moldova. Orice agricultor vrea să crească produse bio, în condiții ecologice, stimulate cu biostimulatori pentru a produce o cantitate mai mare de produse – ceea ce este benefic pentru oricare producător", a menționat ea.

Mai mult, în ultima perioadă oamenii doresc să consume doar produse ecologice, netratate cu substanțe chimice, respectiv, pentru asemenea cerere, este necesară și o ofertă pe măsură.

Anatol Prohnițchi - Sputnik Moldova
Un an nou cu probleme vechi: Situația ecologică reală din Republica Moldova

"Noi, cercetătorii ne găsim o nișă de activitate pentru a veni cu noi idei, preparate biologice, care ulterior pot contribui la creșterea recoltei. În acest domeniu lucrează o bună parte de cercetători. Producerea unui produs de calitate este cerută pe piață, este o necesitate stringentă de a-l obține și de a-l utiliza", a punctat Trofim.

De menționat că Alina Trofim este biolog, cercetător științific, doctor în științe și a fost premiată pentru diversele experimente în urma cărora a obținut o serie de cianobacterii pe care le implementează cu succes în agricultură pentru îmbogățirea solului cu azot, stimularea creșterii plantelor de cultură și a recoltei.

La cea de-a XVI-a ediție a Expoziției Internaționale Specializate "INFOINVENT 2019", Alina Trofim s-a învrednicit de premiul AGEPI "Cea mai bună invenție creată de o femeie inventator" la nivel național, pentru ciclul de invenții în domeniul microbiologiei şi biotehnologiei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0