Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un an nou cu probleme vechi: Situația ecologică reală din Republica Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariAnatol Prohnițchi
Anatol Prohnițchi - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", ecologistul Anatolie Prohnițchi a făcut un bilanț al anului 2019, referindu-se la situația ecologică din țara noastră.
Un an nou cu probleme vechi: Situația ecologică reală din Republica Moldova

Un an nou, probleme vechi. Experții de mediu trag semnale de alarmă și spun tot mai des că avem nevoie de politici de stat în vederea protejării mediului înconjurător, dar și de o educare a societății, lucru care nu se întâmplă de fapt.

Трубы ТЭЦ-5 в городе Омске - Sputnik Moldova
Gunoiul sufocă Republica Moldova: De ce unii vor să-l ardem și ce pericole văd alții

Potrivit ecologistului Anatolie Prohnițchi, în momentul de față, țara noastră se confruntă cu probleme ecologice severe. În special, ecologistul s-a referit la starea pădurilor și la calitatea apei din bazinele acvatice.

Anterior, el a menționat că, chiar dacă instituțiile abilitate precum este Agenția "Moldsilva" prezintă statistici că în Moldova pădurile ocupă 12 la sută din teritoriu, cifra reală este de sub 10%.

"Foarte mulți defrișează pădurile și procesul continuă. Este o schemă bine pusă la punct, indiferent de guvernare. Procesul nu se oprește", a declarat Prohnițchi.

De asemenea, Prohnițchi a mai subliniat că apele râurilor și lacurilor din Republica Moldova prezintă niște catastrofe ecologice. Țara dispune de puține râuri mari, însă dispune de o rețea densă de râuri mici și pâraie, al căror număr este de peste 3.100.

"Pe lângă faptul că instituțiile abilitate nu respectă măsurile necesare de protecție a mediului, problema începe în mare parte de la educația și atitudinea fiecărui cetățean. Educația ecologică trebuie făcută începând de la grădiniță și până la absolvirea facultății. Atât populația, cât și agenții economici aruncă deșeurile în bazinele acvatice", a menționat el.

 Anatolie Prohnițchi a declarat că legislația țării noastre în domeniul mediului este foarte bună. Cu părere de rău, aceasta nu este respectată. Situația poate fi schimbată dacă autoritățile vor acorda o atenție mai sporită problemelor de ordin ecologic.

"Îmi doresc ca în 2020 guvernarea, indiferent de culoarea politică, să acorde mai multă atenție problemelor protecției mediului, pentru că mediul în care trăim ne influențează calitatea vieții, ne dorim sau nu acest lucru, a punctat ecologistul.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0